Året går på hæld og et nyt år banker på. Vi har gjort status over, hvad vi der har fyldt for os i det forgangne år og samlet indlæg og podcasts i tre tematikker, så du nemt kan få et overblik og se, om der er noget, du lige skal have læst, hørt eller genbesøgt, inden klokken ringer 12.

Fik du læst, det du ville? Ellers er her oversigt over 2021

af | 30. december 2021

De tre tematikker, som har fyldt hos os i 2021 er: Teamet, brugere og budgetter.

Teamet

Den første tematik er nok ikke så overraskende, da teamet er centralt i Scrum. Særligt to aspekter ved teamet brugte vi tid på, nemlig teamets arbejdsgange og teamets kultur.

Arbejdsgange

Du får vores bud på, hvorfor agile og iterative arbejdsgange er den bedste måde at håndtere skiftende krav på i “Tre grunde til, at det er bedre at arbejde agilt i en verden med hurtigt skiftende krav“.

Og vi anbefaler, at du og teamet sætter tid af til at gå teamets arbejdsgange igennem og sikre, at I stadig er enige om, hvad der er op og ned i begreberne i Scrum. For de ændrer sig og måske er det ikke alle, der har opdaget det. Lyder det spændende, så læs “Giv arbejdsgangene en forårsrengøring” og hør “Er I på samme SCRUM-linie?

Kultur

For os er kulturen i teamet utrolig vigtig og det kan også ses i, hvor meget det fylder for os. For skal en agil transformation virkelig tage fart og være stabil, skal kulturen i teams og hele organisationen være sund og stærk.

Der er læsestof nok til en kop kaffe eller to, hvis du lige trænger til et hvil på sofaen og lidt tankestof til hjernen. Du kan vælge de mere psykologiske indlæg som “Skal du lære et nyt begreb i dag, så er det “aktivitetsmobiliserende følelser” eller “Tillid eller kontrol? Det er både lige gyldigt og ligegyldigt, hvis det ikke giver mening

Du kan også vælge at læse om, hvordan du styrker relationerne, skaber en sund kultur og får styr på teamets hjerterytme:

  1. Skal du opbygge stærke positive relationer, skal du være lige mellem facilitering og hånden på kogepladen
  2. Tre gode råd til at skabe en sund agil kultur i dine teams
  3. Styrk dit team – tjek om hjerterytmen er sund og stærk

Og trænger du til en gåtur, kan du høre mere om hjerterytme i denne episode af “Scrum med mere”: Hjerterytme

Brugere

Den næste tematik, brugere, er noget, som vi alle skal forholde os til, men som nogle gange kommer lidt i baggrunden, når hverdagen ruller. Men det kan varmt anbefales at kigge mere på brugerne! For der er masser af lavthængende frugter klar til at blive plukket ned og sat ind i næste sprint.

I år har vi kigget på brugertests og personaer som to værktøjer, der kan gøre det nemmere både at komme godt fra start og give et bedre udgangspunkt for at vurdere, hvordan man får det hele til at gå op i en højere enhed.

Start eventuelt med lidt at lytte til, mens du lufter hunden eller nyder vintervejret. Luft er godt, når du skal overveje følgende: “Måske er dine brugere slet ikke som du tror“. Her bliver du introduceret til personaer, som du kan læse mere om i “Skru ned for interne misforståelser om jeres brugere og skru op for personaer“.

Og i næste episode får du hjælp til at komme godt igang med at lære dine brugere bedre at kende: “Brugertests er slet ikke så svært som du tror“. Tænker du, at det er en never-ending opgave, så har du helt ret! Men det er meningen. Hvorfor det forholder sig sådan, kan du læse i “Du når aldrig i mål med brugerforståelse – og det er meningen“.

Og som rosinen i pølseenden kan du nappe et indlæg om, hvorfor undskyld er det eneste ord, der dur, når en kunde ringer og brokker sig: “Når kunden ringer og brokker sig over en fejl, er der kun ét ord, der dur“.

Årets overraskelse: Budgetter

Vi havde særligt fokus på budgetter i podcasten “Scrum med mere”. Det skyldes, at vi stiftede bekendtskab med Sander Hoeken, stifter af Infocaster og værktøjet Bright Ecology, og det værktøj, som de udvikler til at lave og styre agile budgetter.

Det var spændende, synes vi! For budgetter rimer meget på vandfaldsprojekter. De lægges en gang om året, ændres nødigt og tilpasses ikke altid, når verden ændrer sig. Men det behøver ikke være sådan.

Du kan starte ud med at læse lidt om, hvad agile budgetter er for en størrelse og hvorfor du skal lave dem her: “Derfor skal du lave agile budgetter“.

Derefter kan du starte med episoden, hvor Sander Hoeken fortæller om “Agile budgetter“. Den snak følger vi op på i “Agile budgetter gør, at teamet snakker om det rigtige” og runder af i “Tillid, værdi og interesse skaber et godt agilt budget“.

Og til allersidst kan du høre vores råd til de 5 ting, du skal huske på, når du planlægger nye funktioner. Der kommer budgettet nemlig i spil igen, både hvad udvikling angår men også når de nye funktioner skal driftes. Det kan du høre her: “5 ting du skal huske på før du planlægger en ny funktion

Har du ønsker, ris eller ros?

Så skriv endelig til os! Vi vil gerne, at vores indlæg og podcast rammer ned i noget, der fylder for dig i din hverdag. Send en mail med 5-10 linier, hvor du beskriver emnet.

Er der noget, du synes ekstra godt om i vores indlæg eller podcasts, hører vi meget gerne det, så der kan være mere af det. Og er der noget, du synes bare skal helt ud, så lad os det vide. For det vil vi gerne undgå.

 

Vi glæder os til at skrive og optage nye indlæg og episode i det kommende år – og håber, at I vil tage godt imod det.

Godt nytår!

Har du hørt vores podcasts?

Vi laver to podcasts: “Alt om Scrum” og “Scrum med mere”. De passer perfekt til en gåtur, en opvask eller en god kop kaffe.

Nyeste indlæg på bloggen

Alle indlæggene finder du her

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sladder og brok definerer vi ofte som noget negativt. Noget, der skal undgåes og jo mindre, der er af det, jo bedre. Men sådan er det faktisk ikke helt. For sladder og brok har også et positivt element: Det kan være en sikkerhedsventil, der tager trykket af irritationer og frustrationer. Men bliver det for meget, kan det skade teamet. Målet er derfor tilpas sladder og brok i teamet – spørgsmålet er da, hvordan finder du den gyldne middelvej?

GULDKORN DIREKTE I DIN INDBAKKE

FÅ EN TJEKLISTE TIL
EFFEKTIVE MØDER

Få vores allerbedste guldkorn direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores bedste tips og gode råd.

Tak! Du modtager nu en tjekliste direkte i din indbakke