Når vi beskriver, om et team fungerer eller ej, er det ofte med fokus på, hvor meget teamet leverer i et sprint. Det giver nogle rimeligt objektive målepunkter og gør det muligt at sammenligne teamets output med andre teams. Det giver et øjebliksbillede af, hvordan teamet performer lige nu. Men skal vi forudstige, hvordan temaet forventes at performe i de kommende sprint, er vi nødt til at kigge på, hvordan teamet har det. Og det er her, hjerterytme kommer ind i billedet.

Styrk dit team – tjek om hjerterytmen er sund og stærk

af | 29. december 2021

Et team med en flimrende og svag hjerterytme kan godt lige nu levere løste opgaver på stribe, men det er formentlig en stakket frist. For på et tidspunkt bliver hjerterytmen så ustabil, at teamet ikke længere arbejder ordenligt sammen, der opstår konflikter og alle trækker ikke længere i samme retning. Så kan der opstå practical drift og det kan resultere i mange forskellige fejl og problemer.

Et team med en sund og stærk hjerterytme derimod vil fremadrettet kunne fastholde og formentlig øge velocity i de kommende sprints. Uanset om teamet er i en lærende, optimerende eller stabil tilstand, sikrer den sunde hjerterytme, at teamet har det bedste udgangspunkt.

Vil du gerne høre mere om velocity og de tre tilstande, så er denne episode af “Scrum med mere” lige noget for dig.

3 ting, der beskriver en sund hjerterytme

Der er tre ting, som vi mener, beskriver en sund hjerterytme bedst. Tilsammen sikrer disse tre ting, at teamets hjerterytme er sund og stærk. Den slår regelmæssigt, forudsigeligt og trygt.

Når der så kommer noget uventet – for det gør der altid – har teamet overskud til at håndtere det.

De tre ting beskriver vi her:

Forudsigelige rammer skaber fællesskab

En sund hjerterytme kræver først og fremmest, at teamet er enige om, hvordan de arbejder: Hvordan afholder teamet sine events? Hvor gemmes referater og anden information? Hvordan registreres opgaver?

Når der er enighed om alle disse lavpraktiske ting, bliver rammen for teamets arbejde tydelig og forudsigelig for alle. Det skaber over tid grundlaget for en stor fællesskabsfølelse i teamet.

Gentagelser giver plads til frustrationer

En fundamental ting ved at arbejde agilt og iterativt er gentagelser. Selvom opgaverne er forskellige, bruger teamet samme måde til at løse dem, reflektere over løsningerne og implementere eventuelle forbedringer. Teamets måde at løse opgaverne bliver på den måde hele tiden opdateret, justeret og forbedret.

Måske vigtigst af alt sikrer gentagelserne, at alle i teamet ved, hvornår man igen kan komme til at snakke om dét, der fylder lige nu. For alle ved, at hvornår næste event, der omhandler netop det, der fylder, er sat i kalenderen.

Frustrationerne flyder derfor ikke over alle mulige steder, hvor der måske ikke kan gøres noget ved dem. De kan nemmere gemmes til den rette event, hvor frustrationerne kan blive håndteret.

Vaner og traditioner holder sig selv i live

Kombinationen af forudsigelige rammer og gentagelser skaber en fornemmelse af ro og tryghed. Man ved, hvad der kommer til at ske og hvornår det sker. Det bliver til vaner og traditioner, som holder sig selv i live uden at man tænker over det. Det bliver noget, man bare gør, fordi det er sådan, man gør.

Det skaber plads til, at alt det, der ikke er forudsigeligt og som dukker uventet op, kan blive håndteret bedre.

For når der er styr på det meste, gør det ikke noget, at der ikke er styr på det sidste.

Tjek dit teams hjerterytme

Vi håber, at du nu bedre kan se, hvorfor det er værd at bruge tid på dit teams hjerterytme. Sikre, at den er sund og stærk, så den kan klare alt det nye og uventede, der kommer. Nogen gange betyder det, at fokus for en stund skal flyttes fra, hvor høj teamets velocity er. Helt lavpraktisk skal der sættes tid af i et eller flere sprints til at tjekke hjerterytmen.

Men vores erfaring er, at den tid er givet godt ud. For den kommer mangefold igen i form af bedre samarbejde, højere arbejdsglæde og større fællesskabsfølelse. Og med det følger højere velocity af sig selv.

Vil du høre mere om hjerterytme?

Vil du gerne have foldet begrebet hjerterytme mere ud og samtidig høre vores bud på, hvordan usunde hjerterytmer kan få store omlægninger til Scrum til at gå i stå og endda baglæns? Så hør med i episoden “Hjerterytme” i vores podcastserie “Scrum med mere

Du kan også se episoden som video, hvis du hellere vil det. Den finder du lige her

 

Scrum med mere
Scrum med mere
Hjerterytme
Loading
/

Har du hørt vores podcasts?

Vi laver to podcasts: “Alt om Scrum” og “Scrum med mere”. De passer perfekt til en gåtur, en opvask eller en god kop kaffe.

Nyeste indlæg på bloggen

Alle indlæggene finder du her

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sladder og brok definerer vi ofte som noget negativt. Noget, der skal undgåes og jo mindre, der er af det, jo bedre. Men sådan er det faktisk ikke helt. For sladder og brok har også et positivt element: Det kan være en sikkerhedsventil, der tager trykket af irritationer og frustrationer. Men bliver det for meget, kan det skade teamet. Målet er derfor tilpas sladder og brok i teamet – spørgsmålet er da, hvordan finder du den gyldne middelvej?

GULDKORN DIREKTE I DIN INDBAKKE

FÅ EN TJEKLISTE TIL
EFFEKTIVE MØDER

Få vores allerbedste guldkorn direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores bedste tips og gode råd.

Tak! Du modtager nu en tjekliste direkte i din indbakke