Skal et team fungere godt, skal der være sammenhold i teamet. Teamets medlemmer skal kende hinanden, stole på hinanden og være trygge i hinandens selskab. Sådan et sammenhold skabes ikke natten over. Det tager tid og en stor indsats. Vi har samlet tre gode måder at hjælpe sammenholdet i et team godt på vej.

3 tips og tricks til at skabe sammenhold i et team

af | 30. december 2018

Der er tre ting, som du nemt kan gøre, og som hjælper sammenholdet i teamet godt på vej. Det handler om at lege, at holde retrospectives og synlighed.

Overordnet er formålet at skabe tillid, tryghed og troværdighed i teamet. De tre T’er er tre sider af samme sag: De er alle tre med til at skabe fundamentet for at sammenhold i et team kan vokse sig stærkt.

Man skal lege

Vi har skrevet om det før, men det fortjener at blive gentaget: Når vi leger og griner sammen, lærer vi hinanden at kende i en tryg og sjov atmosfære. Det er et rigtigt godt udgangspunkt for at tillid og tryghed kan vokse i teamet.

Måske du synes, at det er fjollet at lege, når man er på arbejde. Men jeg håber, at du vil tage mit ord for, at det virkelig skaber sammenhold i et team, når man leger. Og der er jo ikke tale om, at man leger, som da man var barn. Legene er små, hurtige og sjove lege, der tager 5 minutter.

I vores bog “10 Retrospectives klar til brug” er der til hvert retrospectives en leg. Skriver du dig på til vores nyhedsbrev, får du faktisk sendt to af de færdige retrospectives fra bogen. Så kan du se, hvilken slags lege vi mener.

Retrospectives får problemerne frem i lyset

Det bringer os videre til den anden ting, du kan gøre for at skabe sammenhold i et team: Holde retrospectives. For med retrospectives kommer dét, der trykker lige nu, frem i lyset. Når teamet sammen finder en løsning og implementerer den, giver det en fornemmelse af, at der bliver gjort noget ved problemerne og udfordringerne.

Den fornemmelse er afgørende for, at der kan skabes troværdighed og tryghed i teamet. At man kan stole på, at når man har stukket halsen frem og sagt, hvad man synes, der trykker lige nu, at det så bliver taget alvorligt og der bliver gjort noget ved problemet.

Dét, at der bliver gjort noget ved de ting der bliver taget op, er med til at forhindre en af de værste stemninger, der kan være i et team: At der ikke bliver gjort noget ved problemerne. Står det på i længere tid, giver det en fornemmelse af håbløshed. Når det er rigtig slemt, kan det udvikle sig til tillært hjælpeløshed: En tilstand, hvor vores erfaring er, at problemerne aldrig forsvinder og vi ikke kan gøre noget som helst ved det. Vi accepterer blot, at det er sådan – uanfægtet af, at situationen er dybt problematisk og uhensigtsmæssig.

Derfor er det så utrolig vigtigt, at problemerne kommer frem i lyset, at der bliver fundet løsninger og at løsningerne bliver implementeret.

Transparens og synlighed

Den sidste ting, der hjælper sammenholdet i teamet på vej, er transparens: Hvad laver mine kollegaer? Hvor langt er vi kommet? Hvor skal vi hen?

Det handler ikke om at overvåge eller kontrollere de andre i teamet, men om at kunne få et overblik over, hvad der sker. For at kunne danne sig et overblik, skal man kunne få indsigt i, hvad status er lige nu. Den indsigt kan man kun få, hvis der er fuld transparens i teamet og de opgaver, teamet løser.

Derfor er det nødvendigt, at alle teamets opgaver er samlet ét sted. Det kan være online i et projektsystem eller på en stor tavle. Hvad man vælger, handler mere om, hvordan teamet helst arbejder. Kravet er blot, at det skal være opdateret, så man altid kan se, hvad der sker.

Når der ikke er noget, der er gemt eller fejet under gulvtæppet, giver det en fornemmelse af tryghed i teamet. Det betyder ikke, at opgaver, der kommer ind fra højre, er fortid. Det kan stadig ske. Men når alle teamets opgaver er synlige, er det meget nemmere at se, om der er tid til at tage en ny haste-opgave ind eller om en af de eksisterende opgaver skal ud, før der er plads.

Husk: det tager tid!

Jeg håber, at du synes, at disse tre ting er noget, du kan bruge i dit team til at skabe sammenhold. Der er en sidste ting, der er vigtig at huske på, når du tager en eller flere af tingene i brug: Det tager tid! De tre T’er: tillid, tryghed og troværdighed – er ikke noget, der opstår i et team natten over. Det tager tid – og nogen gange kan det tage rigtig rigtig lang tid.

Men for hver gang I leger en leg, holder et retrospective eller oplever, at der er transparens i teamet, så bliver sammenholdet en lille smule stærkere. Så i stedet for at tænke det som et stort skridt, når sammenholdet skal styrkes i teamet, så tænk det som mange små skridt. Så små, at man nogen gange godt kan komme i tvivl, om man faktisk tog et skridt.

Sker det, så håber jeg, at du kan stole på vores erfaring: Selv et lille bitte skridt er et skridt i den rigtige retning. Og så længe I går i den rigtige retning, styrkes sammenholdet i teamet – også selvom der er langt i mål.

Har du hørt vores podcasts?

Vi laver to podcasts: “Alt om Scrum” og “Scrum med mere”. De passer perfekt til en gåtur, en opvask eller en god kop kaffe.

Nyeste indlæg på bloggen

Alle indlæggene finder du her

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sladder og brok definerer vi ofte som noget negativt. Noget, der skal undgåes og jo mindre, der er af det, jo bedre. Men sådan er det faktisk ikke helt. For sladder og brok har også et positivt element: Det kan være en sikkerhedsventil, der tager trykket af irritationer og frustrationer. Men bliver det for meget, kan det skade teamet. Målet er derfor tilpas sladder og brok i teamet – spørgsmålet er da, hvordan finder du den gyldne middelvej?

GULDKORN DIREKTE I DIN INDBAKKE

FÅ EN TJEKLISTE TIL
EFFEKTIVE MØDER

Få vores allerbedste guldkorn direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores bedste tips og gode råd.

Tak! Du modtager nu en tjekliste direkte i din indbakke