Som Scrum Master er din fornemmeste opgave at sikre, at teamet yder så godt, som det kan. For at se, om teamet gør det, må du nødvendigvis måle teamets output på en eller anden måde. Hvordan skal du ellers kunne se, om teamet sætter farten op, taber pusten eller holder farten? Men hvis du ikke passer på, kan du komme til at tvinge teamet i højere fart end teamet er klar til, eller overbelaste teamet. Resultatet er enten, at der kommer alt for mange fejl – eller at teamet bliver demotiveret og går ned med flaget.

Tre stadier, du skal kende, for at kunne sætte fart på dit team

af | 25. marts 2019

Forestil dig, at du lige er begyndt i en cykelklub. Du vil gerne komme i bedre form og synes, at det er fedt at cykle. I starten er der en masse nye ting at lære: Du skal lære at køre i formation, udnytte gearerne på din nye racer bedst muligt og finde ud af, hvor meget du kan presse din krop.

Dét får du hurtigt styr på og du kan fokusere på at få farten op – højt op! I starten oplever du, at din gennemsnitshastighed drøner opad! Det er super fedt og mega motiverende!

Men som tiden går, bliver farten ikke højere i samme tempo. Tilsidst flader den faktisk ud. Du har ligesom nået et stadie, hvor du ikke kan komme videre. Du kører stærkt – men ikke stærkere. Faktisk nogen gange langsommere. Hvad gør du så, for at få farten op?

Nu handler det her ikke om cykling, så løsningen på dét problem, må du snakke med dine cykelkammerater om, eller læse videre. Så får du svaret senere. Formålet med eksemplet er at vise, at der er tre stadier i din cykelkarriere: et lærende, et optimerende og et stabilt stadie. Hvert stadie har sine udfordringer, der skal tackles på hver deres måde. Har du ikke respekt for det, kommer du ikke succesfuldt igennem de forskellige stadier.

Her får du en beskrivelse af de tre stadier for et team – ikke et cykelteam, men et Scrum team:

De tre stadier

det lærende stadie er formålet at få de grundlæggende trin på plads. Teamet skal lære de agile værdier at kende, få rutinerne og ceremonierne i teamet ind på rygraden og blive trygge ved hinanden. Farten vil være lav, for det tager tid og kræfter at få styr på det hele.

Sætter du for meget fart på i dette stadie, kommer fejlene væltende senere. For når der ikke er styr på de grundlæggende trin, er fundamentet usikkert. Og usikre fundamenter er ikke gode at bygge store stabile systemer ovenpå. Dit fokus skal være at hjælpe teamet med at opbygge erfaringer med det hele: Sikre at de agile værdier er forstået, at ceremonierne bliver afholdt og at teamet lærer hinanden at kende.

det optimerende stadie kan teamet derimod sætte farten op! Det grundlæggende er på plads – nu gælder det om at optimere og nå flere point i hvert sprint. Du skal ikke gøre andet end at sørge for, at der ikke er nogen forhindringer i vejen for teamet. Så skal teamet nok selv sætte farten op!

det stabile stadie har teamet nået sin tophastighed. Der kan være korte sprint, hvor hastigheden lige kan sættes op, men det resulterer ofte i, at den så falder lidt efterfølgende. Selvom du sørger for, at der ikke er nogen forhindringer, så stiger hastigheden ikke mere – og det med god grund! For det er ikke teamet mere, der kan øge hastigheden. Skal det ske, er der noget rundt om teamet, der skal ændres. Du skal flytte dit fokus fra forhindringer til at se på teamets vaner og rutiner – og udfordre dem! Vær især på vagt, når teamet siger: “Det kan vi ikke gøre anderledes!”, for måske kan det faktisk gøres anderledes – og meget hurtigere!

Når det eksempelvis gælder om at få mere fart på cyklen, så skal du skifte fokus fra at trampe hurtigere og hårdere i pedalerne til, at du måske skal have nyt udstyr, ændre din kørestil fundamentalt eller kigge på din kost.

Pas på med at fokusere på hastighed!

Som du kan se, er de tre stadier meget forskellige, når det kommer til, hvor hurtigt teamet arbejder. Har du ikke for øje, hvilket stadie teamet er i, så kommer du nemt til at fejltolke din hastighedsmåling af teamet. En lav hastighed lige nu betyder nemlig ikke, at teamet ikke performer, som det skal. Det betyder måske blot, at det er ved at lære. Og falder hastigheden betyder det måske blot, at det sidste sprint var særligt hård og teamet har brug for lige at tage toppen af farten.

Det betyder ikke, at hastighedsmålinger ikke kan bruges! Du skal blot bruge dem korrekt. Brug den til at vise dig, hvor du skal have dit fokus lige nu. Understøt teamet i det stadie det er på lige nu – så kommer teamet bedst muligt videre til næste stadie med det bedste udgangspunkt for at øge hastigheden – sikkert og uden ulykker!

Vil du høre mere om hastighed og accelleration?

Så lyt til “Øg accelerationen i dit team – uden at det resulterer i en ulykke i høj fart” i podcastserien “Scrum med mere”. Her uddyber og nuancerer Mathias Jakobsen, Think Clearly, og Johannes Damsgaard-Bruhn emnet om hastighed og giver dig konkrete gode råd til, hvordan du sætter fart på dit team.

Scrum med mere
Scrum med mere
Få styr på begreberne agil og iterativ
Loading
/

Har du hørt vores podcasts?

Vi laver to podcasts: “Alt om Scrum” og “Scrum med mere”. De passer perfekt til en gåtur, en opvask eller en god kop kaffe.

Nyeste indlæg på bloggen

Alle indlæggene finder du her

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sladder og brok definerer vi ofte som noget negativt. Noget, der skal undgåes og jo mindre, der er af det, jo bedre. Men sådan er det faktisk ikke helt. For sladder og brok har også et positivt element: Det kan være en sikkerhedsventil, der tager trykket af irritationer og frustrationer. Men bliver det for meget, kan det skade teamet. Målet er derfor tilpas sladder og brok i teamet – spørgsmålet er da, hvordan finder du den gyldne middelvej?

GULDKORN DIREKTE I DIN INDBAKKE

FÅ EN TJEKLISTE TIL
EFFEKTIVE MØDER

Få vores allerbedste guldkorn direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores bedste tips og gode råd.

Tak! Du modtager nu en tjekliste direkte i din indbakke