På mange måder er online møder sværest at tilpasse sig for dig, der skal styre og facilitere mødet. Du plejer at kunne bruge rummet og aflæse mødedeltagernes kropsprog – og det kan du pludselig ikke længere, når mødet er online. Det betyder, at du skal være ekstra opmærksom, når du holder online møder, for det er en helt ny disciplin, der skal trænes og øves. For at gøre det lidt nemmere, får du her vores bedste råd og erfaringer.

Sådan holder du et godt online møde

af | 18. april 2020

Du har måske hørt vores podcast om samme emne. Hvis du har, så får du lige alle guldkornene i en hurtig og nem oversigt. Har du ikke hørt podcasten, så kan du høre den, hvis du gerne vil høre argumenterne for og forklaringerne bag vores gode råd og erfaringer.

Vær særligt opmærksom på sociale møder

I sidste blogindlæg præsenterede vi en lille analysemodel, som du kan bruge til at finde ud af, hvad dit online møde mest handler om. Møder er ofte en blanding af socialt samvær, deling af fagligt indhold og diskussioner.

Men med online møder er det nødvendigt at være mere skarp på, hvad dit møde primært handler om. Særligt når det gælder sociale møder. For normalt er det sociale noget, der spontant opstår på mødet og finder plads før og efter. Det samme sker bare ikke online.

Derfor er vores råd at have ekstra fokus på at holde online møder, der kun har et socialt formål. Vores erfaring er, at der skal være meget mere struktur, end du er vant til, hvis det skal fungere online. Styr derfor mødet mere end du måske plejer, sådan at alle får sagt noget, alle får givet sit sociale aftryk. En god ide er at f.eks. lave en quiz, en kahoot eller andet, som kan hjælpe den lidt kunstige online-snak på vej. Og en sidste ting – vær ikke bange for stilheden, den er også med til at binde jer sammen.

Dét, som sociale møder kan, er, at tage fat om dét, der trykker, før det bliver så stort, at det skal på en dagsorden.

Møder, hvor I opdaterer hinanden

Du kender dem sikkert godt, denne slags møder. Det er her, hvor der bliver afrapporteret eller fremlagt nogle salgstal, produktionstal eller andre informationer. Vi er vant til, at det sker til møder – men det betyder ikke, at det behøver at ske til et møde!

Vores erfaring er, at møder, der halter offline, falder helt igennem online. Og denne slags møder er særligt i farezonen, da det er sjældent, at der bliver brugt den nødvendige tid og energi på at gøre lige præcis disse møder mere inddragende og motiverende.

Men nu har du chancen for at gøre noget nyt, der virkelig gør en forskel! Du kan nemlig starte mødet tidligere og gøre det muligt at komme med input op til mødet i stedet for under mødet. Optag en video på 2-5 minutter, hvor du forbereder mødedeltagerne om, hvad der skal ske. Del den information, som du normalt ville dele under mødet.

Det gør nemlig, at mødet går fra at være afrapportering til at være diskussion og snak om det afrapporterede. Og det er der meget mere værdi i!

Vi har lige fået en idé!

Så er der den sidste slags møder: Dem, hvor der bliver diskuteret og hvor der kommer nye ting på bordet. For mange er denne slags møder de sværeste at holde online. For hvordan håndterer man de hurtige replikker, de kvikke indspark og gode idéer, når der er lidt forsinkelse på internettet?

Først og fremmest kan du sørge for, at deltagerne bliver delt op i mindre grupper – enten ved at de holder hver deres møde eller ved at de bliver delt op som en del af mødet. For når vi kun er 2-3 i et online møde, så kan de hurtige snakke fungere meget bedre!

Dernæst skal du bruge stilhed. Giv tid og ro til refleksion. Nogen gange kan vi gå i hak og blive ved med at snakke om noget, selvom der faktisk ikke er behov for at sige mere – vi har bare ikke opdaget det endnu. Vi har med stor succes kombineret stilhed med at mødedeltagerne kan notere deres tanker i et fælles online dokument. Her kan de se, hvad de andre skriver samtidig med, at de har tid og ro til at notere deres egne. Det kan vi varmt anbefale!

Til sidst vil vi nævne disciplin. Giv plads til hinanden og sørg for, at alle kommer til orde. Her er du nødt til at have alle mødedeltagerne med og få deres hjælp til at holde fokus for mødet. Hold sammen fokus på, hvad mødet handler om, så I snakker om behov og værdi fremfor at hoppe helt frem til løsningen med det samme.

Har du hørt vores podcasts?

Vi laver to podcasts: “Alt om Scrum” og “Scrum med mere”. De passer perfekt til en gåtur, en opvask eller en god kop kaffe.

Nyeste indlæg på bloggen

Alle indlæggene finder du her

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sladder og brok definerer vi ofte som noget negativt. Noget, der skal undgåes og jo mindre, der er af det, jo bedre. Men sådan er det faktisk ikke helt. For sladder og brok har også et positivt element: Det kan være en sikkerhedsventil, der tager trykket af irritationer og frustrationer. Men bliver det for meget, kan det skade teamet. Målet er derfor tilpas sladder og brok i teamet – spørgsmålet er da, hvordan finder du den gyldne middelvej?

GULDKORN DIREKTE I DIN INDBAKKE

FÅ EN TJEKLISTE TIL
EFFEKTIVE MØDER

Få vores allerbedste guldkorn direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores bedste tips og gode råd.

Tak! Du modtager nu en tjekliste direkte i din indbakke