Gør som spejdere: Gør dit team bedre med benspænd
Du studser måske over ordet "benspænd". Hvorfor skal der være det? Hvorfor ikke en udfordring eller en øvelse? Hvorfor skal der spændes ben? Det skal der, fordi vi bliver nødt til at tænke helt ud af boksen, når der bliver spændt ben. Når vi ikke længere står på benene, ser verden nemlig helt anderledes ud. Og nogle gange er det nødvendigt at se verden på en anden måde for at få øje på andre måder at gøre tingene på.

Gør dit team bedre – brug disse tre benspænd

af | 25. maj 2019

I vores podcast “Scrum med mere” siger vi jævnligt, at Scrum jo egentlig bare er det samme som spejder. For til spejder arbejder vi med patruljer, patruljeleder og tropleder – ligesom man i Scrum har et team, Scrum Master og Product Owner. Til spejder bryder vi også opgaverne ned i mindre dele: Etabler lejrplads bliver nedbrudt til byg et spisebord, slå telt op, lav et bålsted og så videre. På rigtigt mange måder minder strukturen og måden at arbejde på til spejder om, hvordan man griber tingene an i Scrum.

Faktisk minder det så meget om hinanden, at vi tænkte, at det kmen selvunne vi godt snakke om, Sune Monrad, Mathias Jakobsen og jeg – tre gamle erfarne spejdere. Den snak kan du høre lige her: “Scrum og spejder – sådan hænger det sammen“.

Unødvendige benspænd giver nye indsigter

En af pointerne i vores snak er, at til spejder laver vi nogle gange unødvendige benspænd. Det kan være at lave bål med vådt brænde, at man kun må bruge én tændstik til at få ild i bålet eller at slå telt op med bind for øjnene. Det kan også være noget mere vildt som at gå en hike på 20 km med 10 kg blandede ting og sager, som man måske får brug for undervejs – eller måske har man blot båret en mursten helt unødvendigt 20 km.

“Hvorfor nu det?”, tænker du måske. Jo, meningen med det er at presse os til at være nødsaget til at udføre opgaven på en anden måde end normalt. Når brændet er vådt, er det nødvendigt at lave meget mere optændingsbrænde. Når teltet skal slåes op med bind for øjnene, er vi nødt til at tale meget mere sammen. Og når rygsækken er fyldt med tunge ting, må vi skiftes til at bære den tunge rygsæk.

Denne tvungne ekstra anstrengelse får nye facetter frem af opgaven. Vi skal bruge alle vores erfaringer og evner for at løse opgaven. Vi må arbejde sammen og hjælpe hinanden endnu mere for at alle kommer i mål. Det både træner os og gør os bedre – men det giver os også et andet perspektiv på opgaven, når der ikke er et benspænd. Når vi tænder bål med tørt brænde for eksempel. På grund af benspændet har vi løst opgaven på en anden måde end normalt. Og nogle gange viser det sig, at denne anden måde faktisk er bedre end den måde, vi normalt løser opgaven på!

På grund af benspændet i opgaven har vi fået nye indsigter i, hvordan opgaven kan løses.

Tre benspænd, som dit team vil lære af

Nu er det så tid til at spænde ben for dit team. Vi har fundet tre benspænd, som vi har erfaring med giver nye indsigter i teamets daglige arbejde. Vi foreslår, at du laver et benspænd ad gangen og kun engang i mellem. Spænder du for ofte ben for dit team, vil de bruge for megen tid på at skulle rejse sig op.

Kun tre aktive opgaver

I et sprint er der ofte en masse opgaver, der skal løses. Teamet kaster sig over opgaverne og der kan fint være 5, 8 eller flere opgaver igang med at blive løst på samme tid.

Det første benspænd er, at teamet kun må arbejde på 3 opgaver ad gangen.

Formålet er at tvinge teamet til at snakke sammen om og styrke kommunikationen, når de er tvunget til at arbejde sammen på opgaverne.

Pair programming

Udviklere sidder ofte hver for sig og udfører deres opgaver. Det kan ske, at man lige kaster et blik på, hvordan de andre i teamet løser deres opgaver.

Det andet bespænd er, at udviklerne skal arbejde sammen to og to.

Konceptet hedder “Pair Programming”. Man sidder lige op og ned ad hinanden og kigger på den samme skærm. Den ene programmerer, mens den anden observerer og kommenterer koden, mens den bliver skrevet. Formålet er at sikre en effektiv vidensdeling – særligt når nye udviklere skal læres op. Men selv erfarne udviklere kan også have glæde af dele viden og blive inspireret.

Stilhed

Ceremonier og møder skal gerne være effektive. Derfor skal der være fart på, så vi hurtigt bliver færdige og kan komme videre.

Det tredje benspænd er stilhed.

Til alle møder skal der være 1 minuts stilhed i starten af mødet, halvvejs og igen inden mødet rundes af. Det sikrer, at alle kan nå at reflektere over, hvad der er blevet sagt. Formålet er at give plads til dem i teamet, der har brug for lige at vende tingene, inden de siger noget.

 

Vi håber, at de tre benspænd giver nye gode indsigter! God fornøjelse!

Har du hørt vores podcasts?

Vi laver to podcasts: “Alt om Scrum” og “Scrum med mere”. De passer perfekt til en gåtur, en opvask eller en god kop kaffe.

Nyeste indlæg på bloggen

Alle indlæggene finder du her

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sladder og brok definerer vi ofte som noget negativt. Noget, der skal undgåes og jo mindre, der er af det, jo bedre. Men sådan er det faktisk ikke helt. For sladder og brok har også et positivt element: Det kan være en sikkerhedsventil, der tager trykket af irritationer og frustrationer. Men bliver det for meget, kan det skade teamet. Målet er derfor tilpas sladder og brok i teamet – spørgsmålet er da, hvordan finder du den gyldne middelvej?

GULDKORN DIREKTE I DIN INDBAKKE

FÅ EN TJEKLISTE TIL
EFFEKTIVE MØDER

Få vores allerbedste guldkorn direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores bedste tips og gode råd.

Tak! Du modtager nu en tjekliste direkte i din indbakke