Læger og sygeplejesker planlægger
Jeg har en veninde, der arbejder som sygeplejerske på et hospital. Jeg havde læst om dagkirurgi på Silkeborg Hospital og deres meget imponerende og spændende erfaringer med Scrum og spurgte derfor min veninde, om de ikke også kunne bruge det på hendes afdeling. "Jo", svarede hun, "men lige nu er det ikke så godt. Vi er lige midt i en intern flytning og der sker så meget, så det er nok bedst at vente til der er kommet ro på igen." "Nej", svarede jeg, "det er faktisk bedst at komme i gang lige med det samme!"

Det rigtige tidspunkt at starte med Retrospectives er altid lige NU!

af | 22. august 2018

Vi tænker instinktivt, at skal der ske forandringer eller optimeringer, skal vi sætte det igang, når der er ro på. Når der ikke lige sker en masse eller er udsigt til ændringer eller forstyrrelser. Men med retrospectives er det faktisk lige modsat! Der gælder det om at komme igang med det samme. For med retrospectives kan I få styr på alt det, der sker lige nu i stedet for at vente på det, der kommer.

Hvis du gerne vil læse om dagkirurgi på Silkeborg Hospital, kan du læse artiklen lige her.

Skab et trygt rum, hvor brok bliver konstruktivt

Det hele starter med at skabe et trygt rum, hvor I mødes og snakker om alt det, der fylder, bekymrer og skaber frustrationer. Det skal være trygt, fordi I skal turde åbne op for alt uanset om det er materielle, organisatoriske og flow-udfordringer.

Trygheden kommer, når I stoler på hinanden. Det kan være svært i starten af mange forskellige årsager. Det skyldes dog sjældent, at I ikke ønsker at stole på hinanden, men der er blot en masse historik, der kan gøre det svært. Derfor er det min erfaring, at det er en god idé at få hjælp udefra til at skabe det trygge rum.

Det er nemmere for en udefrakommende at insistere på, at man kun må snakke om noget, der er sket indenfor de sidste 2-3 uger i det trygge rum. Alt det, der er sket før, er glemt og ikke længere relevant. Et trygt rum kan nemlig ikke vokse ud af alt det, der skete engang, og som ingen faktisk længere rigtigt kan huske.

Vil du læse mere om at skabe tillid, så kan du her læse om de tre T’er: Tillid, tryghed og troværdighed.

Løs udfordringerne – én ad gangen

I det trygge rum taler I om det, der fylder mest lige nu. Ikke det, der fyldte i sidste uge eller måske kommer til at fylde i overmorgen – nej, kun dét, der fylder mest lige nu. Det er de udfordringer, I skal starte med at finde løsninger på sammen.

Der sker nogle gange det, at alle frustrationerne og bekymringerne får frit løb, når man får mulighed for at sige dem i et trygt rum. Det er forståeligt, at man gerne vil det, for det giver en form for ro og sænkede skuldre, når man kan komme af med alt det, der trykker. Problemet er blot, at det ofte efterlader alle andre med en fornemmelse af, at det hele er uoverskueligt og uoverkommeligt, så hvorfor forsøge at gøre noget ved det.

Derfor er det vigtigt, at det kun er det, der fylder mest lige nu, der bliver snakket om. Tag fat i en ting ad gangen og find en løsning på den ene ting sammen. Så forbliver både problemet og løsningen overskuelig og overkommelig.

Tre gode ting, jeg kan love dig

Der er meget, jeg ikke kan love dig, når du går i gang med at holde retrospectives: Jeg kan ikke love dig, hvad der fylder mest eller hvordan I løser det. Men det er faktisk hele pointen med at holde retrospectives! Fokus er nemlig kun på det, som fylder mest for jer og løsninger, der virker for jer. I kan godt lade jer inspirere af, hvordan andre har løst lignende problemer, men det skal være jeres løsning på jeres problem!

Der er til gengæld tre ting, som jeg kan love dig. Holder I tre retrospectives og afsætter tiden til at sætte jeres løsninger i værk, så garanterer jeg:

  1. Udforingerne kommer ud af skabet og op på bordet
  2. De bliver løst en af gangen – hele tiden den vigtigste først
  3. I bliver gladere, da det er jeres udfordringer, der bliver prioriteret og løst

Kom igang i dag!

Der er ingen grund til at vente med at komme igang. Jo før, I holder jeres første retrospective, jo før bliver jeres dagligdag nemmere, mere effektiv og sjovere. Alt det kræver at I sammen tager små skridt – små skridt, hvor I løser lige netop dét, der fylder mest lige nu.

Så det er bare at komme igang – og husk, at får I brug for hjælp, så er vi kun et opkald væk 🙂

Og skal det være rigtig nemt, kan du bruge de 10 retrospectives klar til brug, vi har lavet. Dem kan du købe lige her.

Har du hørt vores podcasts?

Vi laver to podcasts: “Alt om Scrum” og “Scrum med mere”. De passer perfekt til en gåtur, en opvask eller en god kop kaffe.

Nyeste indlæg på bloggen

Alle indlæggene finder du her

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sladder og brok definerer vi ofte som noget negativt. Noget, der skal undgåes og jo mindre, der er af det, jo bedre. Men sådan er det faktisk ikke helt. For sladder og brok har også et positivt element: Det kan være en sikkerhedsventil, der tager trykket af irritationer og frustrationer. Men bliver det for meget, kan det skade teamet. Målet er derfor tilpas sladder og brok i teamet – spørgsmålet er da, hvordan finder du den gyldne middelvej?

GULDKORN DIREKTE I DIN INDBAKKE

FÅ EN TJEKLISTE TIL
EFFEKTIVE MØDER

Få vores allerbedste guldkorn direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores bedste tips og gode råd.

Tak! Du modtager nu en tjekliste direkte i din indbakke