Alligevel kommer der ofte nyheder frem, hvor der står: “Why Agile Sucks at your company and what you can do about it“, “Scrum-master: Pas på agile myter” eller ligefrem “Why SCRUM doesn’t work?“. Hvad er sandheden så? Virker det eller virker det ikke? Svaret er både og – og du får det lige her.
Det handler om forudsætninger
Som med alle andre metoder, virker Scrum først, når forudsætningerne er på plads. Det er ikke nok at bruge Scrum, hvis man ikke har de rigtige værktøjer eller hele organisationen ikke støtter op om det.
Forestil dig en tømrer, der lige har fået verdens hurtigste sav. Den er rigtig smart – så længe der er noget at save i. Hvis firmaet har solgt opgaver, hvor der ikke skal saves noget som helst, så gør saven lige præcis ingen forskel. Faktisk gør den det hele lidt værre, for det er ret frustrerende at have verdens hurtigste sav og så ikke kunne bruge den til noget som helst.
Hele forretningen skal være agil
I tømrerfirmaet er det tydeligt, at der er et misforhold mellem den hurtige sav og hvad firmaet sælger. Udstyret kan simpelthen ikke bruges til at løse opgaverne.
Pointen er den samme i et software-firma. Hvis firmaet sælger løsninger, der er defineret som vandfaldsprojekter, kan udviklerne være nok så agile: De vil stadig være underlagt de regler og restriktioner, der er i et vandfaldsprojekt.
Det er derfor ikke nok, at udviklerne er agile og bruger Scrum. Hele firmaet skal understøtte denne arbejdsmetode og skabe en kontekst, der tillader agile arbejdsgange og udnytter fordele ved at arbejde agilt. Dette misforhold mellem hvad firmaet gør og hvordan udviklerne arbejder er efter min erfaring den største årsag til, at agile projekter ikke når i mål.
Skab en agil kontekst
Men hvordan gør man så det, skaber en agil kontekst? Kan man købe en speciel slags kage, som gør tricket? Eller skal der være frokost-ordning? Eller kræver det nyt udstyr?
Det er ikke helt så nemt, desværre, og alligevel ikke så svært, som man kan tro. Man kan ikke købe sig til en agil kontekst i et firma – men man kan skabe den gennem handling. Det starter med de tre T’er: tillid, tryghed og troværdighed: Tillid til at alle gør det så godt som de kan. Tryghed i, at aftaler bliver overholdt. Troværdighed ved at man gør det, man siger. Når det er på plads, er fundamentet skabt for, at firmaet kan skabe en kontekst, der understøtter og fremmer agile processer.
Helt konkret betyder det, at firmaet stopper med at sælge vandfaldsprojekter og i stedet inviterer kunden med ind i maskinrummet. Kunden køber ikke et færdigt fastdefineret produkt, men et stykke software, der kan løse de problemer og udfordringer, som kunden har. Disse problemer og udfordringer beskrives på forskellige niveauer i løbet af projektet.
Man starter meget overordnet og udpensler, uddyber og udfordrer de konkrete løsninger, som projektet skrider frem. Det er en proces, hvor kunden skal være med, for kundens forståelse af problemerne og udfordringerne kan og vil ændre sig undervejs i projektet, hvorfor løsningerne også vil ændre sig.
At det ændrer sig, både problemerne, udfordringerne og løsningerne, er faktisk hele pointen med agil udvikling: At skabe plads til, at det ændrer sig i løbet af projektet, og give mulighed for løbende at tilpasse projektet til disse ændringer. Så ender kunden nemlig med den bedste løsning på problemerne og udfordringerne. Og den løsning er formentlig ikke den samme, som den løsning kunden havde tænkt sig, da projektet startede.
Det her gør ledere i en agil forretning
Når alt det her skal indføres i den daglige produktion, har lederen en afgørende rolle: Hvis lederen ikke bakker op om den agile kontekst, falder det til jorden. Derfor er der nogle få ting, du som leder, skal gøre, for effektivt at understøtte den agile kontekst:
- Kom ud til reviews i stedet for at efterspørge statusrapporter
Opsøg viden i stedet for at bede dine teams og medarbejdere om at levere viden til dig. Når du selv opsøger den, kan du se konteksten for din viden og få en mere fyldig og fyldestgørende status. - Læs referater fra retrospectives
Når du læser referaterne, kan du sætte ind og hjælpe dér, hvor problemerne faktisk er, i stedet for at løse problemer, som du tror, der er behov for. - Kom ud i dine teams
Tag en morgentur rundt blandt medarbejderne, ryk ud af dit kontor og sid mellem medarbejderne eller ryk kaffemaskinen ind på dit kontor, så alle kigger ind, når de skal have kaffe. Uanset hvad du gør, så snak dagligt med dine teams. Du får ikke den nødvendige viden om, hvordan tingene står til, når du sidder i ledermøde.
Som du kan se, er det ikke så svært, men det kræver formentlig, at du ændrer dine vaner. Det er ikke nemt, det ved vi godt. Men vi garanterer dig, at du får ti-fold igen.
Har du hørt om SAFe?
SAFe er et framework, der bygger videre på Scrum, da formålet er at få hele virksomheden med i den agile proces. I Scrum kan det være svært at se længere frem end de næste 3-4 sprints. Så skal man bruge andre værktøjer til at definere og fastholde retningen for det software, man udvikler. Vil du gerne høre mere om SAFe, er der godt nyt! For vi laver nemlig en podcast om SAFe i starten af det nye år i “Alt om Scrum”. Abonnerer du på podcasten, får du den serveret helt automatisk, når vi udgiver den. Podcasten finder du her.