Det er med Scrum som med at cykle: Du kan læse dig til, hvordan du gør – måske endda se en video. Men skal du igang med at cykle, er der ingen vej uden om, at du skal op på en cykel! Og ja, det betyder sår på knæene og hudafskrabninger på albuerne.

To ting om Scrum du kan lære fra din første cykeltur

af | 5. februar 2019

På samme måde er det med Scrum. Du kan læse om det, forstå begreberne, have fuldt overblik over alle ceremonierne – og alligevel er det ikke nok. For det skal ind og sidde i kroppen som vaner og rutiner. Til det er der kun en måde: Øvelse, øvelse og mere øvelse.

Øvelse er hårdt! Det tager tid, det kræver energi og gør endda nogen gange ondt. Men til gengæld kan du se frem til aha-oplevelser, kuldegysninger og en fed fornemmelse i kroppen, når du drøner afsted på cyklen, fuld af glæde og begejstring til din næste Scrum-ceremoni!

Der er to regler, når du skal øve dig

Da du lærte at cykle, fulgte du to regler. Måske du ikke kan huske dem, men den person, der sørgede for, at du holdt balancen, fastsatte dem for dig. De er meget simple: Sæt farten ned og øv dig!

Sæt farten ned

Skal du lære noget nyt, skal farten sættes ned! Man kan ikke lære noget i fuld fart. Sådan er det bare med kroppen. Om det er at cykle, spille klaver eller snitte grøntsager så gælder det: Farten skal ned for at du lærer, hvordan du skal gøre.

Øv dig!

Meget! Du skal gøre det igen og igen. Faktisk skal du gøre det så mange gange, at du begynder at lave fejl. For det er lige dér, at magien sker: Når du har gjort det samme en million gange, begynder de automatiserede neurale baner at blive dannet.

Men før de er helt klar, begynder du at miste koncentrationen. Det er dér, at du falder af cyklen igen og igen. Det er så helt utroligt frustrerende, for lige før kunne du godt – langsomt, men du kunne – og nu går det bare galt hele tiden!

Og så lige pludselig er den der! Kroppen tager over og det kører op skinner!

De to bedste øve-baner

Da du lærte at cykle, var det formentlig på en lukket villavej, en stille parkeringsplads eller et tredje roligt sted. Uanset hvor, så var det ikke på den stærkt befærdede cykelsti foran skolen eller på parkeringspladsen ved indkøbscentret lørdag kl 10. De to steder er kun for erfarne cyklister.

På samme måde skal du finde et sted, hvor du kan øve dig på Scrum. Der er to øve-baner, som vi anbefaler: Retrospectives og Daily Stand-up. Du kan tage begge baner i brug eller kun den ene – det er op til dig.

Men inden du trækker træningstøjet på, så skal du lige have forudsætningerne på plads først. Vi har lavet en række korte episoder i podcasten “Alt om Scrum” om de forskellige roller og ceremonier i Scrum. Lyt til dem og så er du godt forberedt til at gå i gang!

Og så er det ellers bare at komme i gang!

Start med retrospectives

Vi har sagt det før og vi siger det gerne igen: Start med retrospectives! Dit team behøver ikke at køre i sprints eller groome alle opgaver for at I kan holde retrospectives. Det er altid godt at stoppe op hver 2-3 uge og se på, hvad der kan optimeres. Derfor anbefaler vi, at starte med retrospectives, når du skal indføre Scrum.

Hele processen med at indføre Scrum kan nemlig virke voldsom for nogle medarbejdere og for andre er det spændende og opkvikkende. Disse meget modsatte følelser kan nemt kaste grus i maskineriet, når Scrum skal indføres.

Derfor er retrospectives godt at starte med! For her får teamet et rum til at snakke om, hvordan det føles og hjælpe hinanden med at finde fælles fodslag. I kan sammen skabe overblik over, hvad der skal ske og finde frem til, hvad der skal gøres i de næste 2-3 uger og af hvem. Det skaber ro og tryghed – til stor glæde for alle i teamet.

Vil du gøre det nemt for dig selv at holde retrospectives? Så kan du købe 10 færdige retrospectives klar til brug (eller som ebog). De er tilrettelagt, så du og teamet kommer godt igang.

Start med Daily Stand-up

Ligesom med retrospectives er Daily Stand-up en ceremoni I nemt kan indføre. Daily Stand-up er 15 min hver dag, hvor alle i teamet er samlet og holder hinanden opdateret. Når alle i teamet ved, hvad de andre sidder med, skaber det et fælles udgangspunkt og sammenhold i teamet.

Der er nogle meget simple regler for Daily Stand-up:

  • Hele teamet skal deltage
  • Det må max tage 15 minutter
  • Hver teammedlem fortæller om
    • Hvad har du lavet siden i går
    • Hvad skal du lave i dag
    • Er der nogle forhindringer

Der skal ikke løses problemer på mødet – dette gøres umiddelbart efter stand-up, hvor udvalgte kan klare det.

Som Scrum Master skal du ikke styre mødet. Din rolle er at tage ansvaret for eventuelle forhindringer for teamet og sikre, at alle kommer til orde. Deltager Product Owner eller måske en leder, skal du sikre, at de ikke bryder ind og kommer med “gode råd”. Bliver de spurgt, kan de svare, men de skal holde sig i baggrunden.

I vil hurtigt komme til at elske dette lille møde hver dag. Det giver vidensdeling, synlighed over hvad der laves og ikke mindst en mulighed for at spørge om hjælp. Derfor er Daily Stand-up en god måde at starte Scrum op. Og selvom det kun er 15 min hver dag, så vil teamet hurtigt opdage, at det har en positiv effekt på dagligdagen.

Sæt i gang!

Jeg håber, at du har fået mod på at kaste dig ud i det og starte op med Daily Stand-up eller retrospectives i dit team. Jeg garanterer, at du ikke vil fortryde det! Det vil kræve tid og masser af energi – men det kommer ti-fold igen, når du ser teamet blomstre op!

Og når du har øvet dig nok til at det hele sidder på rygraden og du føler dig tryg og sikker i rollen til retrospectives og Daily Stand-up, så er du klar til at tage en tur på den store parkeringsplads foran indkøbscentret lørdag formiddag og lave de vildeste Scrum-ceremonier.

Har du hørt vores podcasts?

Vi laver to podcasts: “Alt om Scrum” og “Scrum med mere”. De passer perfekt til en gåtur, en opvask eller en god kop kaffe.

Nyeste indlæg på bloggen

Alle indlæggene finder du her

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sladder og brok definerer vi ofte som noget negativt. Noget, der skal undgåes og jo mindre, der er af det, jo bedre. Men sådan er det faktisk ikke helt. For sladder og brok har også et positivt element: Det kan være en sikkerhedsventil, der tager trykket af irritationer og frustrationer. Men bliver det for meget, kan det skade teamet. Målet er derfor tilpas sladder og brok i teamet – spørgsmålet er da, hvordan finder du den gyldne middelvej?

GULDKORN DIREKTE I DIN INDBAKKE

FÅ EN TJEKLISTE TIL
EFFEKTIVE MØDER

Få vores allerbedste guldkorn direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores bedste tips og gode råd.

Tak! Du modtager nu en tjekliste direkte i din indbakke