Jytte fra marketing
Kender du følelsen af at læse en bog, hvor du tænker: "Jamen, det er jo lige dét, jeg også synes!?" Sådan havde både Johannes og jeg det med Morten Münsters bog "Jytte fra Markering er desværre gået for i dag". Der er så mange gode pointer i den bog, der passer præcis med vore tanker om at holde retrospectives.

Se så at få den læst – “Jytte fra marketing er desværre gået for i dag”

af | 1. juli 2018

Bogen handler kort fortalt om, hvordan man ændrer adfærd. Tidligere har antagelsen været, at holdning skaber adfærd. Altså at din holdning til et emne har betydning for, hvad du gør i en bestemt situation. Mortens pointe er dog, at det er den anden vej rundt, det hænger sammen: Vores adfærd bestemmer vores holdning.

Vi starter altså med at gøre noget og bagefter får vi dét, vi har gjort, til at passe med vores holdning – primært ved at vi retter vores holdning til, så den passer med det, vi gjorde. Med andre ord: Vi er verdensmestre i at efterrationalisere.

Fem pointer fra bogen

Men hvordan ændrer man så adfærd? Det kan virke så flyvsk og ukonkret – men Morten gør det helt lavpraktisk og konkret! Han forklarer begreber og kommer med masser af gode eksempler, som du nemt kan lade dig inspirere af.

Af de mange pointer i bogen, er der specielt fem pointer, der er lige mig:

  1. Hold fast i den virkelige verden og ikke parallel-verdenen, hvor dokumenter, regneark, flotte strategier, fine ord og ikke mindst manglende handling hersker. Hans citat: “Når kort og terræn modsiger hinanden, så skal du følge terrænet” synes jeg, er helt genialt.
  2. Bryd tingene ned og bliv konkrete. Den elsker jeg, da det passer ind i de små skridts filosofi. Måske kan vi spørge os selv om, hvorfor vi så ofte er bange for at blive konkrete. Morten skriver på side 92, at vi bliver sårbare, når vi bliver konkrete. Det tror jeg, er helt korrekt set!
  3. Lav nye vaner. Med udgangspunkt i de små skridt beskriver Morten, hvordan du kan lave nye vaner og derved ændre din adfærd i retningen af det, du ønsker. Det er da guld at få nogle hjælpeværktøjer til at blive endnu bedre.
  4. “Gør tingene sanselige og begribelige, så de hænger fast som velcro”. En skøn sætning fra Morten, der igen på sin finurlige måde får os til at se, hvor lavpraktisk det kan gøres.
  5. “Vær gavmild og giv først”. Det er det sidste, jeg vil nævne fra bogen. Det bliver da en skøn verden, den dag vi alle efterlever dette.

Tak Morten Münster for en fremragende bog! Den er skrevet i forståeligt sprog og med masser af konkrete håndtag til at forbedre den virkelige verden.

Se at få den læst :-).

Lavpraktisk Scrum

Johannes, Sune og jeg har faktisk lavet en podcast inspireret af bogen. Podcasten handler om, hvordan du helt lavpraktisk sikrer en god Scrum-kultur i et nyt team og et team, der har kørt nogen tid, men hvor der ikke endnu er en god Scrum-kultur.

Vi giver vores bedste lav-praktiske bud på, hvad du skal gøre for at komme i mål: Hvad er det første, du skal gøre, og hvad skal du passe på ikke at gøre.

Vil du gerne vide mere om Scrum, så tag et par hovedtelefoner på, mens du ordner opvasken, lufter hunden eller slapper velfortjent af i sofaen.

Du kan høre den lige her eller hente den i iTunes.

Anbefaling af en anden podcast

På falderebet vil vi faktisk lave lidt reklame for en anden podcast: “Online markedsføring på Internettet” med Ib Potter. Han har inviteret forfatteren til bogen, Morten, med i studiet til en snak – ja, faktisk hele tre snakke – om bogen, både før, under og efter udgivelse.

Du finder podcasten her

 

Har du hørt vores podcasts?

Vi laver to podcasts: “Alt om Scrum” og “Scrum med mere”. De passer perfekt til en gåtur, en opvask eller en god kop kaffe.

Nyeste indlæg på bloggen

Alle indlæggene finder du her

Trænger du også til weekend, når weekenden er overstået? Så er du ikke alene

Trænger du også til weekend, når weekenden er overstået? Så er du ikke alene

For nogen er weekenden åndehullet. To dage uden urealistiske krav og alt for stramme deadlines. Der er tid til at mærke efter og gøre det, som man i virkeligheden har lyst til. Men for andre er de to dage et virvar af modsatrettede behov, der konstant kolliderer og kun skaber uro. Så snart klokken rammer fyraften fredag, længes krop og sind til mandag morgens ro og regelmæssighed: Duften af dagligdagens trygge rammer. Lyder det velkendt, så er du langt fra alene!

Tre råd til, hvordan dit team bliver modigt nok til at leve op til den tillid, du viser dem

Tre råd til, hvordan dit team bliver modigt nok til at leve op til den tillid, du viser dem

“Men den koster jo dobbelt så meget! Så jeg ville bare lige være sikker på, at det er ok, at jeg køber den. Er det stadig ok?”. Det spørgsmål fik jeg ofte, da jeg var gruppeleder i en spejdergruppe. Ledelsen i gruppen havde besluttet, at vi kun ville servere Spejderkaffe i vores spejderhus, fordi kaffen støttede en venskabsgruppe i Uganda med at skaffe rent vand til fattige børn og familier. Men når virkeligheden ramte og lederne skulle svinge dankortet, blev de alligevel i tvivl. For kunne det nu passe, at det var ok at betale tre gange så meget for kaffen?

Er din motivation heller ikke kommet hjem fra ferie endnu? Det er der en god grund til

Er din motivation heller ikke kommet hjem fra ferie endnu? Det er der en god grund til

Ferien er forbi og hverdagen buldrer afsted igen. Vi ved godt, at det tager tid at vænne sig til at være retur fra ferie. Den første uge skal man tage det med ro og bruge tid på at komme ind i rytmen igen. Men hvorfor tager det så lang tid? Og hvorfor kan det efter to-tre uger føles som om, motivationen til at gå på arbejde stadig ligger og slikker sol på en lækker strand langt, langt væk?

GULDKORN DIREKTE I DIN INDBAKKE

FÅ EN TJEKLISTE TIL
EFFEKTIVE MØDER
Få vores allerbedste guldkorn direkte i din indbakke

Få vores allerbedste guldkorn direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores bedste tips og gode råd.

Tak! Du modtager nu en tjekliste direkte i din indbakke