Agil og iterativ
En af de mange gode ting ved Scrum er en insisteren på løbende at forbedre den måde, vi gør tingene på. Det agile aspekt er, at vi løbende tilpasser vores arbejdsgange og rutiner, og det iterative aspekt er, at vi gør det igen og igen. Kombinationen af agil og iterativ er kraftfuld: Vi tager små hurtige skridt, hvor vi justerer lidt her og lidt der, igen og igen. Med små skridt kommer vi hurtigt igang og vi kan nemt tilpasse processen løbende.
I Scrum er der mange ceremonier, som er med til at sikre, at processen kører som den skal. Det kan gøre det uoverskueligt og vanskeligt at komme i gang med Scrum, hvis man skal have alle ceremonierne på plads fra dag et. Derfor anbefaler vi: Skal du i gang med Scrum, så start med retrospectives
Start med retrospectives
Retrospectives er en af ceremonierne i Scrum. Vi har skrevet lidt om, hvad retrospectives er for en størrelse her.
Når man skal indføre nye arbejdsgange eller værktøjer i en travlt dagligdag, er det vigtigt at der er tid og plads til at få vendt, hvad der virker og hvad der ikke virker. Det er ikke alle, der har det godt med at der sker ændringer – især ikke hvis man har en stor bunke opgaver, der ligger og venter på at blive løst.
Vores erfaring er, at starter man indførelsen af Scrum med retrospectives, så starter man med at etablere det rum, hvor der er plads til at snakke om processen. Det skaber en tryghed ved forandringsprocessen og virker som et sikkert fundament at bygge de nye arbejdsgange på.
Det handler om tillid
Nye arbejdsgange betyder, at man skal ændre ens daglige vaner og rutiner. Det er ikke nogen nem proces. Bare forestil dig, hvad der ville ske, hvis nogen i løbet af natten havde flyttet kaffemaskinen på kontoret. Man bliver forvirret og skal til at bruge tid på, hvor den nu står. Og ikke nok med det, så vil det de næste mange morgener resultere i et “Nå ja, den er jo blevet flyttet”, indtil den nye placering er kommet ind på rygraden.
Når vi laver om på vores daglige vaner og rutiner er det vigtigt, at vi kan stole på, at alle gør, som vi nu har aftalt. Det kræver, at vi har tillid til hinanden. Den tillid kommer ikke af sig selv, men skal passes og plejes, så den langsomt vokser frem og bliver stærk.
Det tager tid
Det vil ske, at nogen ikke går som forventet eller nogle af de nye arbejdsgange ikke bliver overholdt. Sådan er det, når man indfører ændringer. Det tager tid, før de nye arbejdsgange er blevet vane og rutine.
Problemet er, at hver gang nogen ikke overholder de nye arbejdsgange, bliver tilliden brudt. Vi mister troen på, at de nye arbejdsgange virker og falder hurtigt tilbage til, hvordan vi gjorde før.
Derfor er retrospectives så vigtige at holde med passende mellemrum, når de nye arbejdsgange skal indføres. Retrospectives giver nemlig mulighed for, at vi kan holde tilliden ved lige, fordi vi kan snakke om, hvorfor arbejdsgangene ikke blev overholdt. Måske det blot var en fejl eller måske arbejdsgangene skal justeres. I begge tilfælde er pointen, at der er et trygt rum til at snakke om det og sammen lave aktioner for, at det ikke sker igen.
Det er aldrig for tidligt
Hvis du synes, at retrospectives lyder spændende, så kan vi varmt anbefale, at du går i gang – uanset om du skal i gang med nye arbejdsgange eller ej.