Du kender det sikkert godt: Du skal købe ind til aftensmad. Det er blevet lidt for sent, og du har faktisk også lidt småtravlt. Heldigvis har du en indkøbsliste med! Den er kort og præcis: Den indeholder kun dét, som du skal købe. Hvorfor det lige skulle være rød peber og ikke grøn, står der ikke – kun at du skal have tre af dem. Derfor er indkøbslister smarte. De giver lynhurtigt et overblik over det vigtigste.

Hvorfor dit referat skal være som en indkøbsseddel

af | 10. januar 2018 | 0 Kommentarer

Derfor skal dit referat være kort

Forestil dig, at din indkøbsliste indeholder alle diskussionerne, overvejelserne og beslutningerne, du havde, da du lavede listen. Så vil den ikke længere være nær så brugbar. Du vil miste overblikket og formentlig gå kold halvvejs i listen. Og det er nedtur at glemme remouladen til fiskefrikadellerne, fordi den stod gemt i en masse ligegyldige overvejelser, om det skulle være remoulade, mayonnaise eller noget helt tredje.

Det er med referater som med indkøbslister:

  1. Et godt referat er kort og præcist
  2. Det skal kunne overskues og læses hurtigt
  3. Det skal være tydeligt, hvem der gør hvad

Det giver et godt og brugbart referat – både for dem, der var til mødet, og dem, der var forhindret i at deltage.

Hvordan laver man et godt referat?

Mit råd er at lave referatet på mødet. Helt konkret gør jeg det ved, at jeg skriver alle aktionerne op på en tavle eller på en Easy-Flip undervejs på mødet. Så er alle enige om, hvad der er aftalt.

Når mødet er færdigt tager jeg et billede af tavlen eller Easy-Flippen – så er referatet klart.

Inden mødet har jeg skrevet dagsordenen og deltagerne ind i min referatskabelon. Efter mødet sætter jeg billedet ind og 5-10 minutter efter mødet er slut, kan jeg sende referatet ud. Hurtigt og nemt.

Jamen, der mangler da en masse i det referat ?

Ja, det gør der. Der mangler alle diskussionerne, indikation af hvem der sagde hvad og alle  mellemregningerne. Og dog – mangler de virkelig, for bliver de brugt? Er det ikke bare spild i et referat?

Min påstand er, at et langt udførligt referat tager:

  1. lang tid at skrive – i hvertfald 5-10 gange længere
  2. tager lang tid at læse – og bliver måske slet ikke læst?
  3. lang tid at gennemgå på næste møde igen, da vi lige skal have opfrisket alle de gamle diskussioner

Hop ud i det!

Mit råd er derfor: Hop ud i det! Lav et referat på tavlen, der kun afspejler aktionerne. Sørg for, at det ligger i folks indbakke, når de er tilbage fra mødet og har hentet en kop kaffe.

Det er super effektivt – og du husker ALTID remouladen.

Har du hørt vores podcasts?

Vi laver to podcasts: "Alt om Scrum" og "Scrum med mere". De passer perfekt til en gåtur, en opvask eller en god kop kaffe.

Nyeste indlæg på bloggen

Alle indlæggene finder du her

Hvor svært kan det være?! Svaret er: Sværere, end du tror

Hvor svært kan det være?! Svaret er: Sværere, end du tror

Jeg har det svært med boligprogrammer. Det er lidt spøjst, faktisk, for jeg interesseret mig meget for byggeri. Men lige boligprogrammer trykker på en masse forkerte knapper. Særligt én knap er helt gal: Den med “Det har jeg aldrig prøvet før! Men jeg kaster mig bare ud i det, for hvor svært kan det lige være?!”. Jeg bliver så træt, for resultatet er altid, at programmets deltagere får den forventelige erfaring: At det var sværere end de regnede med.

Derfor skal du lave agile budgetter

Derfor skal du lave agile budgetter

Det er egenligt lidt af et paradoks: Teamet kører i korte sprints på 2-3 uger, PO’erne planlægger 2-3 sprints frem og justerer løbende til, når kunder eller forretningen melder tilbage med nye inputs eller rettelser. Men budgettet bliver stadig lavet en gang om året for et år ad gangen. Det lyder ikke særlig agilt, vel?

GULDKORN DIREKTE I DIN INDBAKKE

FÅ EN TJEKLISTE TIL
EFFEKTIVE MØDER
Få vores allerbedste guldkorn direkte i din indbakke

Få vores allerbedste guldkorn direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores bedste tips og gode råd.

Tak! Du modtager nu en tjekliste direkte i din indbakke