Til et offline møde er mødets størrelse bestemt af praktiske ting: Antal stole, kaffekopper, størrelsen på skærmen til præsentationen. Om der sidder 5 eller 50 gør da lidt, men ikke så stor forskel. Til online møder er det ikke tilfældet! Der skal du tilpasse mødets indhold og form meget mere efter, hvormange deltagere der er. Her får du vores råd og erfaring til tre størrelser online møder.

Hvor store online møder kan du holde?

af | 21. april 2020

Vi har faktisk også snakket om dette emne i vores podcast. Vi har samlet erfaringerne i dette indlæg, så du hurtigt kan finde frem til dem. Vil du have lidt mere kød på, så tag et lyt i stedet.

Du kan også læse vores anbefalinger til, hvordan du konverterer sociale og faglige møder til online. Det kan du læse lige her.

De små møder

Vi starter med de små møder, dem med 2-3 deltagere. Denne størrelse møder fungerer rigtig godt som online møde. Det er nemt at have lidt socialt snakkeri, når man ikke er flere. Særligt godt fungerer det, hvis I alle har et kamera!

Netop fordi det sociale element fungerer så godt i denne størrelse møder, så overvej at forlæng møder af denne størrelse. Læg 5-10 minutter til møder, så der er tid til at tage en snak om, hvordan det står til. Det er givet rigtig godt ud!

Og skal du prøve noget lidt andet, så sluk kameraet og gå en tur, mens I snakker sammen. Hjernen tænker på andre måder, når fødderne traver afsted.

De store møder

For os er store møder der, hvor der er 5-10 mødedeltagere. Det kan eksempelvis være teammøder. I denne størrelse møder er det vigtigt at have styr på strukturen! Du skal sikre, at alle bliver hørt og at ingen gemmer sig bag skærmen. Til et offline møde kan man ikke gemme sig helt – det kan man til et online møde, særligt hvis der ikke er kamera på. Så kan der faktisk godt være en mødedeltager, der siger “Hej” i starten af mødet for derefter at forsvinde.

Hav fokus på, hvornår I starter og slutter. Er der indlagt små sociale punkter i mødet, så gør skiftet tydeligt. Til et offline møde sker det af sig selv, hvis der lige skal være en kaffe/tisse-pause. Den samme tydelighed er du nødt til at skabe til et online møde.

Derudover skal du være rigtig godt forberedt! Hav alle faner åbne og tjek at systemerne virker. Skal andre end dig præsentere, så tjek at det fungerer før mødet. Hold eksempelvis en lille generalprøve. Det virker måske overdrevet, men det skaber ro og tryghed – både for dig og mødedeltagerne.

Til sidst to små råd: Gør det nemt at komme med input og brug stilhed. Det første gør det nemmere for deltagerne at være aktive i mødet og det andet giver mere plads til ro og reflektion.

De meget store møder

Hvordan kan møder med 150 deltagere fungere online, tænker du måske. Kan de fungere online i det hele taget? Det korte svar er ja – det kan de!

Det længere svar er, at det stiller store krav til dig som mødeleder! Særligt at du er forberedt – meget godt forberedt! Der er to årsager: For det første antager vi, at det ikke er så ofte, at du holder meget store online møder. Derfor er du på udebane og kan ikke trække på erfaring. For det andet så er der mange flere ting, der kan gå i fisk til et online møde, hvor du ikke lige kan fikse det nemt.

Så hold en generalprøve. Prøv alle de tekniske ting af – både det, du selv skal bruge, og det andre skal bruge, når og hvis de skal præsentere noget. Kommentarer som “Kan I se min skærm nu?” eller “Er det lyd igennem” er et absolut no-go! Det virker uprofessionelt og indikerer, at der ikke er styr på sagerne.

Sørg for, at der er tydelige roller: Hvem opsamler spørgsmål, hvem sørger for at tænde og slukke for deltagernes mikrofoner, hvem hjælper med teknikken, hvis den driller, hvem laver vejledninger til, hvordan man deltager i mødet eller stiller spørgsmål.

Tag hele turen igennem mødet og forstil dig, hvad mødedeltageren oplever – og hav gerne en med på turen!

Det allersværeste ved at holde et meget stort online møde er, at der ingen feedback er! Der er ingen, der griner af dine jokes eller lægger hovedet eftertænksomt på skrå, når du kommer med en god pointe. Det gør det utroligt svært at vide, om du er på rette vej. Vores råd er, at du allierer dig med en af mødedeltagerne og beder dem komme med løbende feedback (som du får vist på en ekstra skærm, så du altid kan både feedback og din præsentation).

Det giver nogle helt nye muligheder!

Når alt det er sagt, så giver online møder også nogle nye og sjove muligheder. Du kan udnytte, at de andre mødedeltagere kun kan se et lille bitte udsnit af der, hvor du sidder. En lille ting som en sjov hat kan have en kæmpestor effekt. Så tænk ud af boksen og udnyt, at du nemt kan trække noget ind foran dit kamera.

Tips og tricks til alle online møder

Til sidst får du et sammenkog af vores bedste tips og tricks, når du skal holde et online møde:

  1. Træk fysiske redskaber og virkemidler med ind i det online univers: Gule sedler på en tavle, printede smileyer, tegnede diagrammer osv.
  2. Opret et online fælles dokument, hvor mødedeltagerne kan skrive deres noter. Skriv deres navne i dokumentet, så de ved, hvor de kan skrive deres noter.
  3. Vær tydelig i skiftet mellem fagligt og sociale indhold på møderne
  4. Komponer og styr mødet: Hvem siger noget hvornår, hvem opsamler spørgsmål, hvem yder teknisk hjælp og så videre
  5. Test alt af inden mødet: Hav alle faner åbnet og tjek at programmerne virker

Har du hørt vores podcasts?

Vi laver to podcasts: “Alt om Scrum” og “Scrum med mere”. De passer perfekt til en gåtur, en opvask eller en god kop kaffe.

Nyeste indlæg på bloggen

Alle indlæggene finder du her

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sladder og brok definerer vi ofte som noget negativt. Noget, der skal undgåes og jo mindre, der er af det, jo bedre. Men sådan er det faktisk ikke helt. For sladder og brok har også et positivt element: Det kan være en sikkerhedsventil, der tager trykket af irritationer og frustrationer. Men bliver det for meget, kan det skade teamet. Målet er derfor tilpas sladder og brok i teamet – spørgsmålet er da, hvordan finder du den gyldne middelvej?

GULDKORN DIREKTE I DIN INDBAKKE

FÅ EN TJEKLISTE TIL
EFFEKTIVE MØDER

Få vores allerbedste guldkorn direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores bedste tips og gode råd.

Tak! Du modtager nu en tjekliste direkte i din indbakke