I den seneste tid er ordet "agil" kommet i vælten. Det bliver udnævnt som det nye buzzword sammen med "omstillingsparat" og "digital frontløber" eller "selvledende teamplayer". Der er bare en kæmpestor og altafgørende forskel på alle de buzzwords og agil: Agil er ikke noget, man er – det er en måde at arbejde på!

Har du agil på din liste over buzzwords? Så skal du skynde dig at fjerne det igen!

af | 22. november 2019

Du opdagede måske selv det hurlumhej, der blev skabt af et jobopslag fra Landbrugsstyrelsen. Jeg medgiver gerne – ligesom Franci Johansen fra Landbrugsstyrelsen gjorde – at ordet “agil” er brugt ret mange gange i opslaget. Men som hun siger i et interview hos Magisterbladet.dk:

Det handler nok om, at vi er ved at lægge den måde om, som vi arbejder med it på. Og der fylder den agile arbejdsmetode rigtig, rigtig meget. Det præger nok teksten lidt.

Det er da ærlig snak! De bruger en masse tid på at ændre hele deres måde at arbejde på, og derfor fylder det agile meget for dem. Så kan en ansøger nemt se, at det er tilfældet og kan rette sig ind efter det.

Men kæden er hoppet helt af

Ikke i selve opslaget, mener jeg – men i reaktionerne på det.

Udover Magisterbladets artikel: “Buzzwordbingo? Landbrugsstyrelsen bruger ordet ‘agil’ 30 gange i jobopslag“, så kom Finans.dk på banen med: “Overdrevet brug af ét ord i jobopslag vækker hånlatter på sociale medier“, B.T. med: “Jobopslag med overdrevet brug af samme ord vækker undren: ‘Er det for sjov?’“. Berlingske.dk kom med den mindst fordømmende artikel: “Er du »agil«? Og drømmer du om at arbejde i det offentlige med andre »agile« folk? Så frygt ej, styrelse har et »agilt« job til dig

Hele fem artikler, alle med en ret nedladende tone overfor “agil”, om et enkelt jobopslag! Og det mest absurde er, at helt nede i bunden af artiklen på Magisterbladet.dk er der følgende udsagn:

”Vi kan se, at medarbejderne er mere glade og har det sjovere, de steder hvor vi arbejder agilt. De kan mærke, at det giver bedre løsninger, og at de forskellige fagligheder kommer tættere på hinanden”, siger Franci Johansen.

Tænk sig, de har været så fornuftige hos Landsbrugsstyrelsen at bruge en arbejdsmetode, som faktisk gør medarbejderne gladere! Og hvad får de så for takken, når de søger nye medarbejdere? Hån og latter, fordi de bruger et ord 30 gange i et jobopslag…

Hvorfor hed de fem artikler ikke noget med: “Søg det her job og bliv glad!”, “Landbrugsstyrelsen har knækket koden: Agil gør glad” eller bare “Frygt ej – drømmer du om at være glad, så har det offentlige et job til dig”.

I stedet bruger fem medier spalteplads på at dundre mod et begreb – et begreb som de faktisk ikke selv forstår… Det skriver Tobias Reinwald rimeligt tydeligt selv i sin artikel på berlingske.dk:

Denne skribent er ikke sikker på, hvad ovenstående egentlig betyder. Måske fordi skribenten ikke er synderligt agil. Ansøgningsfrist: Torsdag 24. oktober.

Har du hørt vores podcasts?

Vi laver to podcasts: “Alt om Scrum” og “Scrum med mere”. De passer perfekt til en gåtur, en opvask eller en god kop kaffe.

Nyeste indlæg på bloggen

Alle indlæggene finder du her

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sladder og brok definerer vi ofte som noget negativt. Noget, der skal undgåes og jo mindre, der er af det, jo bedre. Men sådan er det faktisk ikke helt. For sladder og brok har også et positivt element: Det kan være en sikkerhedsventil, der tager trykket af irritationer og frustrationer. Men bliver det for meget, kan det skade teamet. Målet er derfor tilpas sladder og brok i teamet – spørgsmålet er da, hvordan finder du den gyldne middelvej?

GULDKORN DIREKTE I DIN INDBAKKE

FÅ EN TJEKLISTE TIL
EFFEKTIVE MØDER

Få vores allerbedste guldkorn direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores bedste tips og gode råd.

Tak! Du modtager nu en tjekliste direkte i din indbakke