Vi mennesker er nogle rigtige vanedyr! Så meget at ca 80% af alt, hvad vi gør i løbet af en dag, er ren og skær rutine. Lige fra simple ting som at brygge morgenkaffen, cykle eller køre bil, smørre en honningmad til mere komplicerede handlinger som at spille et instrument, at skrive på computer eller bruge et avanceret stykke software eller maskineri.

Du skal ikke snakke med dine brugere – du skal kigge på dem

af | 18. juli 2019

“Det sidder på rygraden”, siger man. Og ting, der sidder på rygraden er ikke sådan lige at sætte ord på. Det gør man jo bare. Så hvad gør du, når du skal finde ud af, hvordan en ny funktion skal designes, når den skal erstatte en rutine?

Det er ikke fordi dine brugere ikke gerne vil fortælle, hvad de gør. De kan simpelthen ikke. Når vi skal sætte ord på, hvordan vi udfører en rutine eller en vane, så digter vi, hvad vi tror, vores krop gør. Hvad den faktisk gør, ved vi ikke, for det er vi ikke klar over.

Rent neurologisk så er vaner og rutiner nemlig lagret i hippocampus – en del af hjernen, hvor dét, vi skal gøre uden at tænke over det, ligger klar til hurtigt at blive aktiveret. Det tager tid og øvelse at få dannet sådanne hurtigt og nemt aktiverbare handlinger. De opstår, når vi gør noget igen og igen og igen – indtil vi til sidst kan gøre det med lukkede øjne og hænder bag ryggen. Vi kan med andre ord gøre det uden hjælp fra vores syn til at koordinere bevægelser.

Det smarte er, at vi kan gøre det uden at tænke over det. Tænk blot på, hvor meget du kan nå at tænke på, mens du børster tænder. Hænderne ved præcis, hvad de skal gøre og du kan tænke på indkøbslister, dagens gøremål eller løse svære andengradsligninger.

Udfordringen er, når du skal lave nye funktioner i dit system, der enten skal erstatte brugernes vaner og rutiner eller spille sammen med dem. Du kan nemlig ikke sende brugerne et spørgeskema, der kan opfange, hvad de gør. Du kan heller ikke spørge i et interview. For i begge tilfælde beder du din bruger om at sætte ord på noget, som ikke kan sættes ord på.

Tale er sølv – men observation er guld!

I stedet må du kigge på dine brugere. Se, hvad det er, de faktisk gør. Du skal stå lige ved siden af dem og se, hvad deres krop gør. Hvad de trykker på, hvilke håndtag de trækker i og hvad de lige noterer på en lap papir, for at kunne huske det senere. Alt det, som kroppen bare lige gør af sig selv.

Det lyder nemmere end det er gjort! For at observere er ikke noget, man kan lære ved at læse om det i en bog. Det er en evne, der skal trænes igen og igen.

Du kan gøre det lidt nemmere for dig selv ved at følge vores tre råd til, hvordan du laver de bedste observationer.

1. Forbered dig på alt

Når du skal lave observationer, ved du ikke helt, hvad du kommer ud for. Derfor er det godt at være forberedt på det meste. Det er simple ting, som at have en ekstra kuglepen med, lidt mere papir at notere på end bare 1 stykke og måske lidt godt til ganen, så du ikke går sukkerkold midt i det hele.

Jo bedre forberedt du er, jo større er chancen for, at du nemt og hurtigt kan løse de udfordringer, der vil komme i løbet af dine observationer.

2. Vær tydelig om formålet med din observation

At blive overvåget er ikke nogen rar følelse. Er det fordi man er for langsom? Er der en fyringsrunde på vej? Bliver man erstattet af robotter, der er meget mere effektive? Det er nemt at danne sig forestilling om, hvorfor der kommer nogen og kigger over skulderen.

Derfor er det meget vigtigt, at du er tydelig om, hvad formålet med din observation er – og særligt, hvad formålet IKKE er! Det skaber tryghed og ro – et godt udgangspunkt for en observation.

3. Observer ikke for lang tid ad gangen

Det er hårdt både at observere og blive observeret! Du skal holde styr på alt det, der foregår og lave gode forståelige noter. Din bruger bliver opmærksom på sine egne handlinger og kan ikke undgå at reflektere over dem. Det er hårdt, at blive revet ud af sine rutiner og vaner.

Dine observationer skal derfor ikke være for lange. Del hellere observationen op i mindre bidder. I stedet for at observere alt, hvad brugeren gør i 2 timer, så del det op i 2×30 minutter. Brug tiden mellem observationerne til at samle tankerne, få et overblik og måske udvælge noget, som du vil gå i dybden med.

Øvelse gør mester

At lave observationer er et håndværk. Det skal læres gennem øvelse igen og igen og igen. Den første observation vil formentlig ikke sidde lige i skabet og der vil formentlig være noget, som du misforstår eller ikke får med. Men med tiden vil dine fingerspidsfornemmelser blive mere og mere fintfølende. Du vil kunne fornemme, hvor der er noget, du skal være mere opmærksom på.

Så ring til din bruger og aftal, at du lige kigger forbi og ser, hvordan dit system faktisk bliver brugt i den virkelige verden. Jeg garanterer, at du ikke vil fortryde det!

Har du hørt vores podcasts?

Vi laver to podcasts: “Alt om Scrum” og “Scrum med mere”. De passer perfekt til en gåtur, en opvask eller en god kop kaffe.

Nyeste indlæg på bloggen

Alle indlæggene finder du her

Trænger du også til weekend, når weekenden er overstået? Så er du ikke alene

Trænger du også til weekend, når weekenden er overstået? Så er du ikke alene

For nogen er weekenden åndehullet. To dage uden urealistiske krav og alt for stramme deadlines. Der er tid til at mærke efter og gøre det, som man i virkeligheden har lyst til. Men for andre er de to dage et virvar af modsatrettede behov, der konstant kolliderer og kun skaber uro. Så snart klokken rammer fyraften fredag, længes krop og sind til mandag morgens ro og regelmæssighed: Duften af dagligdagens trygge rammer. Lyder det velkendt, så er du langt fra alene!

Tre råd til, hvordan dit team bliver modigt nok til at leve op til den tillid, du viser dem

Tre råd til, hvordan dit team bliver modigt nok til at leve op til den tillid, du viser dem

“Men den koster jo dobbelt så meget! Så jeg ville bare lige være sikker på, at det er ok, at jeg køber den. Er det stadig ok?”. Det spørgsmål fik jeg ofte, da jeg var gruppeleder i en spejdergruppe. Ledelsen i gruppen havde besluttet, at vi kun ville servere Spejderkaffe i vores spejderhus, fordi kaffen støttede en venskabsgruppe i Uganda med at skaffe rent vand til fattige børn og familier. Men når virkeligheden ramte og lederne skulle svinge dankortet, blev de alligevel i tvivl. For kunne det nu passe, at det var ok at betale tre gange så meget for kaffen?

Er din motivation heller ikke kommet hjem fra ferie endnu? Det er der en god grund til

Er din motivation heller ikke kommet hjem fra ferie endnu? Det er der en god grund til

Ferien er forbi og hverdagen buldrer afsted igen. Vi ved godt, at det tager tid at vænne sig til at være retur fra ferie. Den første uge skal man tage det med ro og bruge tid på at komme ind i rytmen igen. Men hvorfor tager det så lang tid? Og hvorfor kan det efter to-tre uger føles som om, motivationen til at gå på arbejde stadig ligger og slikker sol på en lækker strand langt, langt væk?

GULDKORN DIREKTE I DIN INDBAKKE

FÅ EN TJEKLISTE TIL
EFFEKTIVE MØDER
Få vores allerbedste guldkorn direkte i din indbakke

Få vores allerbedste guldkorn direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores bedste tips og gode råd.

Tak! Du modtager nu en tjekliste direkte i din indbakke