Scrum med mere https://retrospectives.dk/ Vi snakker om Scrum: Hvad kan det og hvad kan det ikke? Hvor griber man det an og hvordan får man det til at køre videre? Kort sagt: En masse om Scrum og meget mere Thu, 05 Dec 2019 10:44:13 +0000 da-DK © 2019 Retrospectives med Birte, Sune og Johannes Retrospectives episodic Vi snakker om Scrum: Hvad kan det og hvad kan det ikke? Hvor griber man det an og hvordan får man det til at køre videre? Kort sagt: En masse om Scrum og meget mere Retrospectives info@retrospectives.dk clean https://retrospectives.dk/wp-content/uploads/2018/08/Scrum-med-mere-cover.png Scrum med mere https://retrospectives.dk/ Retrospectives info@retrospectives.dk Vi snakker om Scrum: Hvad kan det og hvad kan det ikke? Hvor griber man det an og hvordan får man det til at køre videre? Kort sagt: En masse om Scrum og meget mere No https://wordpress.org/?v=5.3 109862306 Retrospectives i flere farver https://retrospectives.dk/podcast/retrospectives-i-flere-farver/ Tue, 08 Oct 2019 10:00:22 +0000 Johannes Damsgaard-Bruhn https://retrospectives.dk/?post_type=podcast&p=206587 full 17 1 Der er mange måde at holde retrospectives på. Men er der en rigtig og forkert? Hvad må man godt ændre på og hvad skal man holde fast i?

Det tager vi en snak om sammen med Anne-Luise Flintholm. Hun har med gode erfaringer holdt retrospectives, hvor de fulgte både metode gang efter gang. Modsat gør Birte, der brugte den samme struktur til hvert retrospectives, men brugte forskellige metoder til de forskellige trin i strukturen.

Spørgsmålet er, hvad vinder man ved at bruge den samme struktur og metoder hver gang? Og hvad mister man? Og mister man mere eller mindre end man vinder ved at skifte metoder fra gang til gang?

Det tager vi en snak om, men først tager vi lige en tur rundt om personlighedstests. For når vi snakker om, at teamet skal have alle de nødvendige kompetencer for at løse en opgave, skal man så også stræbe efter at have forskellige personligheder i teamet? Og bør man tilpasse ceremonierne efter, hvilke personlighedstyper der mangler eller er for mange af i et team?

Det lyder kompliceret og svært. Men svaret kan heldigvis koges ned til noget, der er nemt at forholde sig til:
Så er du ny Scrum Master er vores råd: Keep it simple!
Er du erfaren Scrum Master er vores råd: Prøv noget ny!

Hør med her, hvor Anne-Luise Flintholm sammen med Birte Laursen og Johannes Damsgaard-Bruhn forklarer, hvordan det hænger sammen.

]]>
clean no 38:53 Johannes Damsgaard-Bruhn No no
Observation som superkræft! https://retrospectives.dk/podcast/observation-som-superkraeft/ Tue, 03 Sep 2019 13:55:20 +0000 Johannes Damsgaard-Bruhn https://retrospectives.dk/?post_type=podcast&p=206500 full 16 1 OBS! Vi er simpelthen blevet klogere! Derfor har vi taget dette afsnit om! Så hvis du har hørt afsnittet, garanterer vi, at du ikke bliver skuffet, hvis du hører det igen.

I denne episode snakker vi om de brugere, hvor vi har en forhåndsviden om, hvad de laver, men hvor de udfører rutiner og vaner. De har derfor svært ved at sætte ord på, hvad det faktisk er, de gør. Vores forhåndsviden betyder, at vi kan lave mere præcise observationer. Vi ved, hvad vi leder efter og kan designe vores observationer efter det.

Det lyder måske nemt, men det er det ikke altid. Man kan komme langt med en god testprotokol. Det er en række opgaver, som brugerne skal udføre for at se, om de udfører dem som forventet. Både det at lave testprotokollen og det at bruge den i observationer, giver masser af brugbar viden.

Men så er der lige det lille problem med forhåndsviden: Hvad nu, hvis din viden ikke længere er korrekt? At den simpelthen ikke er opdateret? Det er noget af en faldgrube – men heldigvis får du også tips til, hvad du så gør.

Hør med her, hvor Birte Laursen og Johannes Damsgaard-Bruhn tager en snak med Charlotte Albrechtsen, tovejs.dk og Sune Monrad, Cobraid, om observation af brugere.

Links

I podcasten nævner vi forskellige links. De kommer her:
Artikel af Jakob Nielsen om, hvor mange brugere, man skal teste med
Episode af Morten Resens podcast “Startup”
Pottercuts tre podcasts episoder med Morten Münster om hans bog “Jytte fra marketing er desværre gået for i dag”

Og som bonus får du også lige et link til Morten Münsters egen podcast om adfærd

 

]]>
clean no 1:02:35 Johannes Damsgaard-Bruhn No no
Når observation er den eneste vej frem https://retrospectives.dk/podcast/naar-observation-er-den-eneste-vej-frem/ Fri, 05 Jul 2019 07:54:18 +0000 Johannes Damsgaard-Bruhn https://retrospectives.dk/?post_type=podcast&p=206338 full 15 1 Du kender det formentlig godt: Du har snakket med dine bruger. Du har lavet spørgeskemaundersøgelser. Du har lavet interview, fokusgrupper, ekspertpaneler – der er faktisk ikke dét, du ikke har gjort! Og alligevel sker det, at brugerne melder tilbage, at den nye funktion ikke gør det, den skal. Den virker faktisk slet ikke på trods af, at den gør præcis dét, som brugerne sagde, at den skulle kunne.

Hvordan sker det? Og hvorfor? Det er der faktisk en rigtig god forklaring på og den får du i denne episode. Charlotte Albrechtsen fra tovejs.dk har lavet en meget fin model, der kaster lys over sagen. For der er nemlig ting, som dine brugere faktisk ikke kan sætte ord på. Enten fordi det er vaner eller rutiner, der ligger på rygraden, eller fordi det er noget, de ikke er vant til at sætte ord på. Kombiner det med, at du ikke har nogen forhåndsviden om det emne, som du spørger brugeren om, og bom – så har du en farlig cocktail af misforståelser og ubrugelige udtalelser. Det er ikke af ond vilje eller for at lyve, for brugerne kan ikke svare korrekt på dine spørgsmål og du kan ikke lure, om deres svar passer med, hvad de gør.

Løsningen er heldigvis simpel: Du skal observere dine brugere! Lyder det lidt farligt og skræmmende, så lyt med, når vi forklarer mere om, hvad observation er for en størrelse, hvordan du kan forberede dig og hvorfor observationer ufortjent har fået et ry som noget, der er lidt andenrangs i forhold til spørgeskemaer.

Hør med her, hvor Sune Monrad, cobraid.dk, Birte Laursen og Johannes Damsgaard-Bruhn tager en snak med Charlotte Albrechtsen, tovejs.dk om observation af brugere.

]]>
clean no 56:52 Johannes Damsgaard-Bruhn No no
Det hele handler om brugerne https://retrospectives.dk/podcast/det-hele-handler-om-brugerne/ Thu, 23 May 2019 18:36:06 +0000 Johannes Damsgaard-Bruhn https://retrospectives.dk/?post_type=podcast&p=206281 Vi har fået fornemt besøg i denne episode, for Charlotte Albrechtsen fra tovejs.dk er nemlig med i studiet! Emnet er denne gang “brugerne”. For hvordan håndterer vi dem egentlig, når vi skal designe og udvikle IT-systemer til dem? Snakker vi med dem – eller kommer vi til at antage, at vi godt ved, hvad deres behov er?

Det med at inddrage brugere er ikke så nemt som det lyder. Jo, man kan lave et spørgeskema og få tusindvis af svar – men hvad nu, hvis det man har fået svar på, er de forkerte spørgsmål? Eller hvad nu hvis brugerne faktisk ikke kan sætte ord på, hvad de gør eller gerne vil have? Eller hvad nu hvis et IT-system slet ikke er den rigtige løsning?! Hvor sætter man dét kryds i spørgeskemaet?

Hør med her, hvor Sune Monrad, cobraid.dk, Birte Laursen og Johannes Damsgaard-Bruhn tager en snak med Charlotte Albrechtsen om faldgrubber og gode råd, når det kommer til at inddrage dine brugere.

Konkurrence

Ja, sørme om der ikke er en konkurrence! Du kan simpelthen vinde, at vi tager en snak med 1-2 af dine brugere! Vi står for det hele: Vi planlægger, forbereder, udfører, analyserer og formidler en usabilitytest med 1-2 brugere a 30 minutters varighed.

Samlet værdi for præmien er 15.000 kr ekskl moms.

For at deltage skal du blot skrive en mail til info@retrospectives.dk, hvor du kort beskriver dit produkt og dine brugere.

Vi trækker lod mandag den 1. juli 2019

]]>
clean no 52:11 Johannes Damsgaard-Bruhn No no
Derfor skal du bruge Scrum i din marketingsafdeling https://retrospectives.dk/podcast/derfor-skal-du-bruge-scrum-i-din-marketingsafdeling/ Sat, 04 May 2019 10:02:55 +0000 Johannes Damsgaard-Bruhn https://retrospectives.dk/?post_type=podcast&p=206247 full 13 1 Hør med, når Anne-Luise Flintholm fortæller om hendes erfaringer med Scrum i en marketingsafdeling. Og vi kan godt afsløre det med det samme: Det virker! Det giver ro, overblik og et fælles sprog i virksomheden, når alle snakker Scrum.

Det hele startede med at udviklingsafdelingen skulle indføre Scrum. Anne-Luise kunne se fra sidelinien, at det var måske slet ikke tosset og at det måske godt kunne bruge i hendes marketingsafdeling. Og det blev en kæmpe succes!

Vi er så heldige, at Anne-Luise gerne vil dele alle sine bedste erfaringer med jer! Så lyt med og bliv inspireret til, hvordan din marketingsafdelingen kan bruges Scrum.

Har du spørgsmål eller vil du gerne have hjælp til at komme igang, så hjælper vi altid gerne!

Hør med her, hvor Anne-Luise tager en snak med Johannes Damsgaard-Bruhn.

]]>
clean no 36:04 Johannes Damsgaard-Bruhn No no
Scrum og spejder – sådan hænger det sammen https://retrospectives.dk/podcast/scrum-og-spejder-saadan-haenger-det-sammen/ Wed, 10 Apr 2019 10:24:24 +0000 Johannes Damsgaard-Bruhn https://retrospectives.dk/?post_type=podcast&p=206226 full 12 1 En af de mest nævnte ting i vores podcast er spejder – særligt Poul, en spejderleder, bliver ofte nævnt. For han har nemlig sagt noget meget klogt: Scrum? Det er faktisk bare spejder i en IT-virksomhed. Og det er vi helt enige i!

Hvordan det faktisk hænger sammen, fortæller vi i denne eposide. Vi beskriver, hvordan en spejderpatrulje faktisk er det samme som et Scrum-team, hvordan en patruljeleder kun kan bruge gulerod og ingen pisk og hvorfor en tropleder minder om en Product Owner.

Vores postulat og pointe er, at der er masser af erfaringer fra spejder, der kan bruges i Scrum: Hvordan man skaber sammenhold i en patrulje, hvordan man motiverer og hvordan man sammensætter en patrulje/team, så det fungerer bedst muligt.

Og så er der lige den særlige spejderting med at lave benspænd for sig selv: At lave bål med vådt brænde, at overnatte i shelter i november eller tage på hike med ekstra tunge ting i rygsækken. Vi gør det med et formål: At se, hvordan vi kan udføre aktiviteten bedre, hurtigere, nemmere, sjovere eller bare på en anden måde. For det er gennem afveksling, at vi får mulighed for at kigge på det velkendte fra en anden vinkel – og gør man det, kan man nogen gange se en smutvej eller en skatkiste, som ikke lod sig se før. Se, det lyder da ret velkendt fra Scrum, ikke?

Hør mere her, når Sune Monrad, Cobraid, og Mathias Jakobsen, Think Clearly, og Johannes Damsgaard-Bruhn deler deres bedste spejderminder og forklarer, hvordan det hænger sammen med Scrum.

Links

Vi refererer til forskellige modeller i podcasten. Dem kan du se her:
http://noop.nl/2008/08/simple-vs-complicated-vs-complex-vs-chaotic.html
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cynefin_framework

]]>
clean no 1:13:44 Johannes Damsgaard-Bruhn No no
Det agile manifest https://retrospectives.dk/podcast/det-agile-manifest/ Sun, 17 Mar 2019 16:30:45 +0000 Johannes Damsgaard-Bruhn https://retrospectives.dk/?post_type=podcast&p=206215 full 11 1 Vi har snakket meget rundt om det, det agile manifest. Men vi har aldrig snakket om det. Det roder vi bod på i denne episode, hvor vi tager en tur igennem det agile manifest.

Du kan finde det agile manifest her. Vi har valgt at tage udgangspunkt i den danske oversættelse – men kigger også på originalen for at være sikker på vores tolkning. Der kan nemlig nemt opstå spørgsmål og uklarheder, når man læser manifestet. Du kan høre, hvor vi bliver usikre og uenige – og hvad vi finder frem til at være enige om.

Til sidst får du tre gode grunde til, at du skal følge det agile manifest i din dagligdag.

Værterne i denne episode er Ulrik Nyman, der er lektor på Aalborg Universitet, Birte Laursen og Johannes Damsgaard-Bruhn.

]]>
clean no 46:18 Johannes Damsgaard-Bruhn No no
Få styr på begreberne agil og iterativ https://retrospectives.dk/podcast/faa-styr-paa-begreberne-agil-og-iterativ/ Mon, 25 Feb 2019 19:05:43 +0000 Johannes Damsgaard-Bruhn https://retrospectives.dk/?post_type=podcast&p=206172 full 10 1 Hvad betyder det egentlig: at være agil? Og hvordan arbejder man, når man arbejder iterativt? Hører du ofte begreberne og vil du gerne vide mere om dem, så er denne episode lige noget for dig. Og har du styr på dem, men gerne vil udfordres lidt, så er der også noget for dig!

Der findes mange forskellige frameworks eller projektstyringsmetoder. Scrum er en af dem, Kanban en anden og XP en tredje. De deler mange fællestræk, men har forskellige fordele og faldgruber. Nogle af dem er agile, men ikke iterative mens andre er både agile og iterative. Om der findes nogen, der kun er iterative, er vi faktisk ikke helt sikre på – med mindre man tæller den oprindelige vandfalds-tankegang med!

Hvordan det alt sammen hænger sammen og hvad fordelene er ved en agil eller en agil og iterativ tilgang, kan du høre mere om i denne episode.

Til sidst får du lige en meget korte definition:
Agil: Fokus på at løse de opgaver, der giver værdi for kunden og forretningen
Iterativ: Gentage en arbejdsproces med fokus på at forbedre hver gang

I denne episode kan du høre Ulrik Nyman, der er lektor på Aalborg Universitet, Birte Laursen, Sune Monrad fra Cobraid og Johannes Damsgaard-Bruhn snakke om de to begreber.

]]>
clean no 1:04:19 Johannes Damsgaard-Bruhn No no
Øg accelerationen i dit team – uden at det resulterer i en ulykke i høj fart https://retrospectives.dk/podcast/oeg-accelerationen-i-dit-team-uden-at-det-resulterer-i-en-ulykke-i-hoej-fart/ Sun, 03 Feb 2019 15:15:02 +0000 Johannes Damsgaard-Bruhn https://retrospectives.dk/?post_type=podcast&p=206056 full 9 1 “Det skal gå hurtigere og det kan kun gå for langsomt!” Det kunne godt være et motto eller en kerneværdi i et succesfuldt firma. Der skal accelereres, så det går hurtigere og hurtigere. Vi kender det også som effektivisering eller procesoptimering – kært barn har mange navne. I denne episode udfordrer Mathias Jakobsen, Think Clearly, og Johannes Damsgaard-Bruhn denne antagelse. For nogen gange skal man sætte farten ned for senere at kunne accelerere – eller for at undgå en ulykke i høj fart!

Acceleration handler om at øge farten eller velocity, som det kaldes i Scrum. Velocity beskriver, hvor meget et team kan nå i løbet af en sprint. Jo højere velocity, jo mere produktivt er teamet – det er antagelsen. Denne tilgang mener vi dog er for unuanceret og til tider direkte skadelig. For høj fart er ikke altid at foretrække. Det afhænger nemlig af, hvilken tilstand dit team er i.

Et team kan være i tre tilstande: En lærende tilstand, en optimerende tilstand og en stabil tilstand. Kun i den midterste tilstand er acceleration et godt parameter at måle på, hvis teamet skal performe så godt som muligt. I de to andre tilstande handler det nemlig om at sætte farten ned, for at kunne accelerere senere, og om at udfordre den høje hastighed.

I denne episode fortæller vi, hvordan du finder ud af, hvilken tilstand dit team er i, og hvordan du bedst accelererer dit team. Derudover får du også tre gode råd til, hvordan din attitude til acceleration skal være, hvis teamets acceleration skal blive en succes – og ikke blot resulterer i et uheld i høj fart.

]]>
clean no 1:01:20 Johannes Damsgaard-Bruhn No no
Undervisning i og med Scrum https://retrospectives.dk/podcast/undervisning-i-og-med-scrum/ Sun, 13 Jan 2019 20:47:00 +0000 Johannes Damsgaard-Bruhn https://retrospectives.dk/?post_type=podcast&p=206052 full 8 1 Hvordan lærer man egentlig bedst, hvad Scrum er? Og kan man bruge Scrum i undervisningen – både generelt i undervisning og i undervisning af Scrum? Lyder det spændende, så er du kommet til den rette podcast! For i denne episode har vi besøg af både Mathias Jakobsen, Think Clearly, og af Ulrik Nyman, der er lektor på Aalborg Universitet.

Sammen tog vi en snak med udgangspunkt i følgende spørgsmål:

  1. Hvordan underviser man i Scrum? Scrum er jo primært noget, man gør, så hvordan underviser man bedst i det?
  2. Hvilke fordele og faldgrubber er der, når man underviser i Scrum, og bruger Scrum i undervisningen?
  3. Hvad er det vigtigste, man skal fortælle, når man skal undervise i Scrum?

Vi har alle forskellige tilgange til, hvordan man bedst underviser med og i Scrum – og alligevel er der nogle grundlæggende regler, som vi er helt enige om. Dem får du serveret på et sølvfad sammen med hver vores anbefaling til, hvad du skal fortælle, når du skal introducere nogen til Scrum. Skal du lige have dem genopfrisket, så kommer de her:

  • Selvlærende læringsloops i teams
  • Transparens i teamet og organisationen
  • Definition af “done”
  • Empati og stræben
  • De tre T’er: Tillid, tryghed og troværdighed

Værterne er denne gang Birte Laursen, Sune Monrad fra Cobraid og Johannes Damsgaard-Bruhn.

]]>
clean no 1:06:38 Johannes Damsgaard-Bruhn No no