Struktur har et primært formål: At verden bliver mere forudsigelig. For når noget er struktureret, ved vi, hvad der sker, når vi putter A ind i den ene ende. Så sikrer strukturen, at der kommer B ud i den anden ende. Udfordringen opstår, når man ikke længere skal bruge flere B’er, men mangler Å’er i massevis. Derfor må strukturen være både stabil og fleksibel – og dér kommer Scrum ind i billedet.

Struktur skaber overskud, overblik og overenstemmelse

af | 16. august 2020

Hvad er Scrum?

Den helt korte version er, at Scrum er et framework til at håndtere projekter. Det består af en række regler og rammer for, hvordan man arbejder sammen. Reglerne og rammerne er udledt gennem erfaringer fra mange IT-projekter siden 1980’erne og tilrettes løbende på baggrund af ny viden og erfaring.

Vi har lavet en række episoder i “Alt om Scrum” om ceremonierne (møder), regler og roller i Scrum. Dem finder du her.

Grundstenene i Scrum er dog faste og stabile. Det er de, fordi de er værdier og ikke regler og rammer. Værdierne er defineret i “Det agile manifest”. Det kan du høre mere om i vores episode “Det agile manifest”.

Skåret helt ind til benet er tillid grundlæggende for Scrum: Tillid til, at vi hver især gør vores bedste. At vi er nysgerrige, når der opstår uenigheder eller noget bliver uklart. At vi står sammen og finder løsninger på problemerne – og sammen sikrer, at løsningerne bliver varige og brugbare.

Resultatet er, at vi står sammen om at definere og løse opgaverne. Det skaber et nærvær og en forståelse for hinandens arbejdsgange og dagligdage. For nu ved vi jo, hvorfor kollegaerne gør, som de gør. Det er ikke længere uforståeligt og sært – men fornuftigt og forståeligt.

Mere struktur giver mindre pres

I det sidste indlæg beskrev vi, hvordan dit team kan reagere, når du minder dem om deadlines og de føler sig presset. Et problem, som vi mener, faktisk kan helt forsvinde, hvis man bruger Scrum.

Det skyldes, at Scrum faciliterer nærvær og forståelse. Vi har udvalgt tre events, hvor vi beskriver, hvordan det sker.

De tre events er Refinement, Daily Scrum og, naturligvis, Sprint Retrospectives.

Refinement

Formålet med denne event er at nedbryde opgaven i størrelser teamet kan håndtere på et sprint. Altså ud fra en beskrivelse af hvad brugere gerne vil opnå til konkrete aktiviteter, der skal til for at løse opgaven.

Derefter kan teamet sammen estimere omfanget af disse aktiviteteter . Estimaterne bruges efterfølgende til at planlægge de følgende sprints.

Der er mange fordele ved at teamet sammen “refiner“ opgaverne. Dem kan du høre om her. I denne sammenhæng vil vi fremhæve, at den fælles forståelse af, hvad opgaverne handler om og at løsningen skaber et fælles grundlag i teamet. Det betyder, at alle ved, hvorfor en opgave bliver løst, som den gør – også selvom de ikke selv løser opgaven.

Daily Scrum

Nogen kalder det bare “Standup” – vi foretrækker, “Daily Scrum”, da det understreger, at det sker hver dag.

Du kan høre om Daily Scrum her, hvis du vil vide, hvordan det foregår. (I podcasten kalder vi det dog Daily Standup. Det hed det, da vi lavede episoden).

Fordelen ved Daily Scrum er, at det nemt og hurtigt sikrer, at alle i teamet ved, hvad status er og sammen afstemmer, om planen stadig holder. Man kan nemt bede om hjælp, få afklaret et spørgsmål eller afstemme en løsning, der har snitflader med andre opgaver.

Det sikrer, at det nærvær og den forståelse, der skabes ved Refinement holdes ved lige gennem hele sprintet.

Sprint Retrospectives

Til sidst er vores hjertebarn, Sprint Retrospectives. Det kommer næppe som en overraskelse, at vi mener, at Sprint Retrospectives skal nævnes, når det kommer til at skabe nærvær og fælles forståelse.

Hvis det gør, så lyt endelig til episoden om Sprint Retrospectives her. (Her er der også sket noget med navnet. Tidligere hed det blot Retrospectives).

Når teamet mødes efter et sprint for sammen at finde frem til dét, der trykker mest lige nu, arbejder de sammen hen mod en en fælles forståelse af forudsætningerne, som teamet arbejder under.

Og lige netop dét, en fælles forståelse af forudsætningerne, er helt centralt i denne sammenhæng. For forudsætninger er svære at italesætte i en travl dagligdag. Som mennesker antager vi – ofte ubevidst – at alle andre deler vores forståelse af forudsætningerne i en given situation. Når det viser sig IKKE at være tilfældet, skaber det uro, misforståelser og er grobund for fejl.

Hvor galt det kan gå, kan du læse her. Den korte version (TL;DR): U.S. Airforce skød to U.S. Army Black Hawks ned over det nordlige Irak.

Når teamet får plads og rum til at vende problemer, bliver det tydeligt, hvornår forudsætningerne er forskellige. “Sådan oplevede jeg det slet ikke” er et glimrende pejlemærke for, at forståelsen af forudsætningerne ikke er afstemt.

Når teamet så skal finde en løsning, bliver forudsætningerne afstemt og tilpasset i takt med, at løsningen formuleres. Når løsningen efterfølgende implementeres i de daglige arbejdsgange, cementeres den nye fælles forståelse af forudsætningerne i teamet.

Start i det små

Vi håber, at du kan se, hvordan en agil og iterativ struktur som Scrum kan bidrage til et både mere fleksibelt og mere stabilt arbejdsmiljø. Fleksibelt fordi der er plads og rum til at tilpasse både arbejdsprocesser og målet for opgaverne. Stabilt fordi det sker på en forudsigelig og forståelig måde for teamet.

Vælger du at prøve kræfter med Scrum, så er vores anbefaling: Start i det små.

Start med Daily Scrum eller med Retrospectives. Se, hvordan teamet reagerer og hvad der kommer op til overfladen. Du kan eksempelvis bruge vores 10 færdige Retrospectives – de er lige til at gå til for både dig og dit team.

Og kører du fast, så giv os et kald eller send en mail. Vi sidder klar til at give et godt råd eller to, så du kommer godt igang.

Har du hørt vores podcasts?

Vi laver to podcasts: “Alt om Scrum” og “Scrum med mere”. De passer perfekt til en gåtur, en opvask eller en god kop kaffe.

Nyeste indlæg på bloggen

Alle indlæggene finder du her

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sådan håndterer du sladder og brok i et ungt agilt og iterativt setup

Sladder og brok definerer vi ofte som noget negativt. Noget, der skal undgåes og jo mindre, der er af det, jo bedre. Men sådan er det faktisk ikke helt. For sladder og brok har også et positivt element: Det kan være en sikkerhedsventil, der tager trykket af irritationer og frustrationer. Men bliver det for meget, kan det skade teamet. Målet er derfor tilpas sladder og brok i teamet – spørgsmålet er da, hvordan finder du den gyldne middelvej?

GULDKORN DIREKTE I DIN INDBAKKE

FÅ EN TJEKLISTE TIL
EFFEKTIVE MØDER

Få vores allerbedste guldkorn direkte i din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores bedste tips og gode råd.

Tak! Du modtager nu en tjekliste direkte i din indbakke